Jön a húsvét, drágul a tojás

Jön a húsvét, drágul a tojás

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Jön a húsvét, drágul a tojás

A húsvét egyik modernkori törvényszerűsége, hogy a tojás ára szinte az egekbe emelkedik. Vannak olyan tojások is, amiknek nem változik az ára. Mindig drágák voltak, és egyre drágábbak lesznek… és van, amelyik egyszerűen csak különleges.

A kis emberek drága tojása

Mindenki tudja, hogy a tojást is lehet patkolni. Tojást az év végén patkoltak régen, ami arra szolgált, hogy a kovács bebizonyítsa ügyességét. Ma alig pár ember vállalkozik erre a nemes feladatra, és leginkább libatojást és ólomlemezt használnak.

A világrekorder Koszpek József, aki 1119 kézzel készített patkót rakott fel egy strucctojásra.

László Gyula mindenféle tojást patkol, akár még fürjtojást is. A strucc- és emutojásokat gyémántfejű fúróval munkálja meg. És honnan szerez emutojást? A Gyöngyösi Állatkertből. Érdekesség, hogy az emutojás színe smaragdzöld.

László Gyula patkolt tojáskiállítása Markazon, díjmentesen tekinthető meg.

A fotón: László Gyula

Fabergé cári tojásai

Aranyműves édesapja nyomdokain indult, ám áttért a tojáskészítésre, ami hatalmas fantáziáját bizonyítja. Divat lett húsvétkor az arisztokrácia körében ez a fajta „esztétikai csoda”. A tojás maga aranyból készült, erre került fel a zománcréteg, amit festettek és tovább díszítettek arannyal, drágakövekkel.

Legszebb munkája az Aranytyúkos tojás, amit Sándor cár rendelt feleségének, és a cári koronát mintázta. Belsejében rejtőzött az aranytyúk, rubin szemekkel. Másik híres munkája a Koronázási tojás, amit II. Miklós koronázására készített.

Fabergé csodás tojásainak köszönheti, hogy ő lett a svéd és norvég királyi ház aranyművese. Több, mint harminc évig készítette ezeket a különleges remekműveket. Csak viszonyítási alapként: 2004-ben 10 darab Fabergé tojás 120 000 000 dollárért kelt el.

Baumwipfelpfad Bayerischer Wald – már a neve is gigantikus

A Bajor Nemzeti Parkban van egy építmény, pontosabban egy kilátó, melynek különlegessége, hogy egy hatalmas tojáshoz hasonlít. A tojás belsejében három óriásfenyőfa van. Az építmény 44 méter magas.

Tetejére akadálymentesített(!) szerpentinút vezet fel – ami természetesen fából van, és 500 méter hosszú. A kilátó tetejéről látni lehet az Alpokat.

Az építmény csodája nem csupán az, hogy hatalmas, nem csupán az, hogy anyagánál fogva tökéletesen illik a tájba, hanem az is, hogy családi kirándulások célja lehet, hiszen akadálymentesített, lejtője pedig kényelmes séta az idősebbek, vagy gyerekes családok részére is.

A világ legidősebb csokitojása

A tojást a Fry cég készítette. A pontos készítési idejét sem lehet tudni, csak annyit, hogy valamikor a cég indítása, azaz 1963, és 1971 között készült. Úgy gondolják, hogy megvan vagy 50 éves.

A tojás további érdekessége, hogy még senki sem kóstolta, mert senki sem akarja megbontani a csomagolást – így nem tudni, hogy milyen az íze. Pedig még töltelék is van benne.

Az is kérdés, hogy fogyasztható-e egyáltalán. A tojás egyébként Angliában, a bristoli csoki múzeumban látható. Tehát, ha túl akarjuk szárnyalni a briteket, fel kell menni a nagyi padlására, és találni kell egy kacatos dobozban egy a tesók elől féltve őrzött, félretett csoki tojást…

…és ismét egy-két csoki tojás

Az egyik legdrágább csoki tojás rekordját 2012 óta tartja a William Curley által készített tojás kapja. Ez az édesség 54 kg csokit tartalmaz, és 76 centiméter hosszú. Díszítése New York nevezetességeit ábrázolja.

A legdrágább tojás több mint 8 millió dollárt ér, három éven keresztül készült, és gyémántberakásai vannak.

Az egyik hasonló csoki tojás eladási árát jótékonysági célokra használták fel, méghozzá az afrikai elefántok kihalása elleni harcra, illetve egy gyermek művészeti iskola támogatására.

Mirage, a legdrágább tojás

Kicsit a Fabergé tojásokra hasonlít, de mégsem az. Ugyanis ez a tojás nincs festve, „csupán” rengeteg gyémánttal van kirakva. A tojás 18 karátos aranyból készült és 1000 darab gyémántot tartalmaz.

A gyémántok mindegyike egyedileg csiszolt. Úgy tartják, ez minden idők legértékesebb dísztárgya. Ha esetleg, így húsvét előtt van valakinek 1,9 milliárd Forintja, tojás Vashi Dominguez tulajdona, tőle lehet megvenni.

A húsvét többek között „tojásdíszítő verseny” is, ami igen vidám családi mulatság. Nekünk a legszebb, legdrágább húsvéti tojás az, amit szívvel készítenek és adnak, úgyhogy: hajrá, tojásfestésre fel!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást