Mi az a húgyúti fertőzés, és mi okozza?

Mi az a húgyúti fertőzés, és mi okozza?

Címlap / Életmód / Egészség / Mi az a húgyúti fertőzés, és mi okozza?

A tünetekkel biztosan tisztában vagy – de vajon azzal is, hogy mi játszódik le pontosan a szervezetedben, és minek a hatására? A következőkben ezt magyarázzuk el, és adunk néhány megelőzési tippet is.

A húgyúti fertőzésről általában

Olyan bakteriális eredetű megbetegedések csoportjáról van szó, melyek a húgyutakat – a vesét, a húgyvezetéket, a hólyagot vagy a húgycsövet – érintik.

A vesemedence-gyulladástól kezdve a hólyaghurutig többféle kórkép is beletartozik. Kialakulásának kockázata különösen nagy azoknál, akik a hólyag beidegzését befolyásoló betegségben, például diabéteszben szenvednek. Várandós nőknél, időskorban, vesekövesség esetén, illetve a katéterrel élőknél is fokozott veszéllyel kell számolni.

A húgyúti fertőzések súlyossága az enyhe, alig érezhető kellemetlenségtől kezdve egészen az életveszélyes vérmérgezésig terjedhet. (Utóbbi akkor következik be, ha a kórokozók a véráramba kerülnek.)

A húgyúti fertőzés oka

A legtöbb megbetegedést olyan baktériumok okozzák, amelyek egyébként az emésztőrendszerben tanyáznak, élükön a kólibacilussal, orvosi nevén az Escherichia coli-val. 

Nem ez azonban a húgyúti fertőzések egyetlen lehetséges forrása: számos további kórokozó, köztük a staphylococcus, a proteus, az enterococcus és a pseudomonas is bajt hozhat a húgyutakra.

Azt, hogy pontosan melyiknek sikerült a húgyutakban elszaporodnia, vizeletmintából állapítják meg laboratóriumi körülmények között. Fontos tudni, hogy szexuális úton terjedő kórokozók is okozhatnak húgyúti fertőzést, köztük a chlamydia és a trichomonas is – utóbbi meglehetősen „szívós”, hiszen akár nedves törölközőn is képes jó ideig megtelepedni. 

Miért gyakoribb a nőknél?

A rövidebb női húgycsövön a kórokozók igen hamar eljutnak a hólyagba, illetve a felsőbb húgyutakba. A kockázatot fokozza, hogy a húgycsőnyílás viszonylag közel van a hüvelybemenethez és a végbélhez is, aminek következtében a székletürítés utáni nem megfelelő – hátulról előre irányuló – törlés vagy a szexuális aktus is veszélyforrást jelenthet.

Szerencsére a megfelelő óvintézkedésekkel és megfelelő intim higiéniával sokat tehetsz a megelőzésért. Érdekesség, hogy a férfiaknál a húgyúti fertőzés inkább más betegség következménye szokott lenni, mintsem önálló kórkép: gyakran jelentkezik például prosztata-megnagyobbodás vagy más húgyúti akadályt jelentő probléma esetén.

Gyerekeknél sem ritka

Szinte nincs is olyan kisgyerek, aki ne esett volna át húgyúti fertőzésen. Ez részben annak tudható be, hogy a kislányok még nincsenek tudatában a már említett helyes törlési módszernek, részben pedig annak, hogy bizonyos kórokozókkal játék során, illetve a gyermekmedencében közvetlen kapcsolatba kerülnek.

A kiskori húgyúti fertőzések oka akár olyan problémából is adódhat, hogy a vizelet visszaáramlik a vese irányába, így a hólyag nem ürülhet ki teljesen. Amennyiben tehát a gyerkőc panaszkodni kezd a jellegzetes tünetekre, mielőbb fordulj orvoshoz vele!

Természetes módszerekkel a betegség ellen

Az antibakteriális hatású gyógynövények – mondhatnák úgy is „fitobiotikumok”- kulcsszerepet játszanak a húgyúti fertőzések megelőzésében, kiújulásuk megakadályozásában, valamint a meglévő tünetek csillapításában is.

A népi gyógyászatban évszázadok óta elsöprő sikerrel használják például az orvosi medveszőlő kesernyés ízű levelét – ami egyébként onnan kapta a nevét, hogy a vadonban a medvék és a madarak táplálékául szolgál. Ez a növény – természetes antibiotikus hatású anyagaival – nemcsak az E. coli baktériumok szaporodását gátolja, hanem még gyulladáscsökkentő hatása is van. A húgyúti fertőzések kapcsán szokás még említeni a tőzegáfonyát, a kamillát és a cickafarkat.

Neked milyen gyakran gyűlik meg a bajod ezzel a problémával?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást