Micsoda? A horrorfilmek képesek befolyásolni a bőrünk állapotát, méghozzá így

Micsoda? A horrorfilmek képesek befolyásolni a bőrünk állapotát, méghozzá így

Címlap / Egyéb / Micsoda? A horrorfilmek képesek befolyásolni a bőrünk állapotát, méghozzá így

AZ, Az apáca, Annabelle – csak néhány horrorfilm azok közül, amelyeket még olyan emberek milliói is láttak, akik alapvetően nem szeretik ezt a műfajt. Különösen most ősszel, amikor kint hideg és sötét van, igazán hívogató program összeülni a barátainkkal vagy bekuckózni a párunkkal, és megnézni egy jó horrorfilmet egy nagy adag pattogatott kukorica és egy pohár bor társaságában.

A horrorfilm tipikusan az a műfaj, ahol előre tudjuk, hogy sok meghökkentő, váratlan és rémisztő fordulat vár ránk. Szinte úgy érezzünk, mintha egyik pillanatról a másikra megőszülnénk. Az viszont, hogy a horrorfilmek egy új tanulmány szerint bizonyos formában tényleg öregítenek minket, váratlan és megdöbbentő fordulat.

Az izgalom ráncokhoz vezet

A szépségápolásban élen járó Foreo megbízott egy tudományos kutatásokat végző csoportot, hogy a horrorfilmek iránti lelkesedésünk mennyire befolyásolja a bőrünk állapotát. Az eredmény pedig elképesztő.

Ha gyakran nézel horrorfilmeket, gyorsabban ráncosodik az arcbőröd! Igen, pontosan, ugyanis a sokkos pillanatokban hosszasan is képesek vagyunk eltorzítani az arcunkat, ami elősegíti a ráncok kialakulását.

Na és hogy miért történik ez? Amikor döbbent arcot vágunk, az arcunkban található homlokizom, az úgynevezett frontalis izom aktiválódik. Ha ez többször is megismétlődik, az izom egyre erősebb és edzettebb lesz, aminek következtében vízszintes ráncok keletkeznek a homlokon. Ezen kívül pedig a test általában az erőszakos vagy stresszes filmjelenetekre hunyorítással is reagál, ami elsősorban a szem körüli izmokat érinti. 

Studio4/istockphoto.com

De mit jelent ez a gyakorlatban? Le kellene mondanunk a horrorfilmekről, ha meg akarjuk őrizni a bőrünk simaságát és szépségét? Szerencsére erről nincs szó, mert a kutatási eredmények szerint legalább öt éven keresztül kell rendszeresen horrorfilmeket néznünk ahhoz, hogy 50%-kal nagyobb esélyünk legyen a korábban felbukkanó homlokráncok és szarkalábak kialakulására.

Nem mellesleg a bőrünk állapota rengeteg más tényezőtől is függ. Tehát még az is igaz lenne ránk, hogy éveken keresztül rendszeresen nézünk horrorfilmeket, akkor sem kell attól tartanunk, hogy hamarosan ráncosak leszünk. Bár az alapvető genetikát nem vehetjük semmibe, de sokat tehetünk azért, hogy még a horrorfilmek nézése mellett is megőrizzük a bőrünk szépségét.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást