Ezt lehet tenni az ajakráncok ellen – Fiatal korban is megjelenhet!

Ezt lehet tenni az ajakráncok ellen – Fiatal korban is megjelenhet!

Címlap / Életmód / Egészség / Ezt lehet tenni az ajakráncok ellen – Fiatal korban is megjelenhet!

Tudtad, hogy az ajkak körül megjelenő kis ráncok könnyedén elárulják nem csak az életkorodat, de azt is, hogy nem élsz elég egészséges életvitelt?

Túl sokat dohányzol

Bár sokszor az idősebb korral kötjük össze az ajakráncok megjelenését, nagyon sok fiatal is beszámol a kialakulásukról. Ezért nem szabad azt gondolni, hogy a húszas éveidben „védett vagy” a ráncokkal szemben, ugyanis számos hétköznapi dolog okozhatja.

Az első, és egyben legjelentősebb tényező a dohányzás, hiszen amikor naponta többször is elszívsz egy szálat, és folyamatosan csücsörítesz közben, egy idő után a ráncok elkezdenek egy-egy ponton elmélyülni.

Pláne, hogy káros anyagokat juttatsz be a szervezetedbe, amelyek amúgy is beindítják az idő előtti öregedést. Szakértők ezt olyan ikerpárokról készült fotókkal is alátámasztották, akik közül az egyik sosem dohányzott, míg a másik rendszeresen. Utóbbi bőre sokkal szürkébb, foltosabb lett, ráadásul a ráncok is mélyebbek voltak!

Az életkorod

Számos szakértő úgy véli, hogy miután betöltötted a 20. életévedet, a tested kollagénszintje évente körülbeül 1%-ot kezd veszíteni. Ez azt jelenti, hogy elsősorban azokon a területeken lesz látványosabb a változás, amelyek eddig kollagénben gazdagabbak voltak. Az ajkaid körüli rész kissé puffadtabb, amikor viszont a bőr kevésbé elasztikus, és kezd vékonyodni, itt jelennek meg elsőként a szemmel látható, függőleges ráncok.

Erre csak rátesz egy lapáttal, hogy az öregedő bőr kevesebb olajat termel, ami szárazzá teszi. Az ajkak különösen érzékenyek erre, már a kisebb változást is megérzik, és épp emiatt kezdhet el körülötte ráncosodni a bőr. Mivel a télen a hideg miatt amúgy is hamarabb bekövetkezik a kiszáradás, a legtöbben ebben az időszakban veszik észre a friss vonalak megjelenését.

Túl sok nap

Ahogy a tested többi részére is ártalmas a túlzásba vitt napozás, a szolárium és a rengeteg UV, addig ez alól az ajkaid sem számítanak kivételnek. Sőt! Sokan nem is sejtik, hogy az ajkaik valójában nagyon érzékenyek, és mivel ezt még naptejjel sem kenjük, az UV-sugarak könnyedén képesek károsítani őket.

A korai öregedésről általában ez tehet, és szakértők ezt fotoöregedésnek is nevezik. Ilyenkor az UVA-sugarak barnítás közben tönkreteszik a bőröd mélyebb szöveteit, gátolják és lassítják a sejtmegújulást, majd kiszáradáshoz vezetnek. Te ebből a nap végén csak annyit látsz, hogy szép barna lettél, de évekkel később, amikor már a megelőzés nem opció, megkezdődik a bőröd korai öregedése!

Napozás miatti ráncosodás
swissmediavision/istockphoto.com

Repetitív mozgások

Lehet, hogy a fentieket olvasva egy kicsit megnyugodtál, mert nem dohányzol, és a nappal szemben is óvatos vagy, de van még pár dolog, amire akkor is oda kell figyelned! A függőleges irányú ráncok ugyanis sokszor a repetitív, folyamatosan ismétlődő mozgások eredményeként jelennek meg.

Ha nagyon gyakran iszol szívószálból, sokat fütyülsz, vagy szimplán azon kapod magad, hogy csücsörítesz, a vonalak elkezdenek mélyülni. Érdemes figyelni arra, hogy minél kímélőbb legyél az ajkaiddal, mert maga a kialakulás lassabb folyamat, de visszafordítani nem is lehet!

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»