Ezt lehet tenni az ajakráncok ellen – Fiatal korban is megjelenhet!

Ezt lehet tenni az ajakráncok ellen – Fiatal korban is megjelenhet!

Címlap / Életmód / Egészség / Ezt lehet tenni az ajakráncok ellen – Fiatal korban is megjelenhet!

Túl sokat dohányzol

Bár sokszor az idősebb korral kötjük össze az ajakráncok megjelenését, nagyon sok fiatal is beszámol a kialakulásukról. Ezért nem szabad azt gondolni, hogy a húszas éveidben „védett vagy” a ráncokkal szemben, ugyanis számos hétköznapi dolog okozhatja.

Az első, és egyben legjelentősebb tényező a dohányzás, hiszen amikor naponta többször is elszívsz egy szálat, és folyamatosan csücsörítesz közben, egy idő után a ráncok elkezdenek egy-egy ponton elmélyülni.

Pláne, hogy káros anyagokat juttatsz be a szervezetedbe, amelyek amúgy is beindítják az idő előtti öregedést. Szakértők ezt olyan ikerpárokról készült fotókkal is alátámasztották, akik közül az egyik sosem dohányzott, míg a másik rendszeresen. Utóbbi bőre sokkal szürkébb, foltosabb lett, ráadásul a ráncok is mélyebbek voltak!

Az életkorod

Számos szakértő úgy véli, hogy miután betöltötted a 20. életévedet, a tested kollagénszintje évente körülbeül 1%-ot kezd veszíteni. Ez azt jelenti, hogy elsősorban azokon a területeken lesz látványosabb a változás, amelyek eddig kollagénben gazdagabbak voltak. Az ajkaid körüli rész kissé puffadtabb, amikor viszont a bőr kevésbé elasztikus, és kezd vékonyodni, itt jelennek meg elsőként a szemmel látható, függőleges ráncok.

Erre csak rátesz egy lapáttal, hogy az öregedő bőr kevesebb olajat termel, ami szárazzá teszi. Az ajkak különösen érzékenyek erre, már a kisebb változást is megérzik, és épp emiatt kezdhet el körülötte ráncosodni a bőr. Mivel a télen a hideg miatt amúgy is hamarabb bekövetkezik a kiszáradás, a legtöbben ebben az időszakban veszik észre a friss vonalak megjelenését.

Túl sok nap

Ahogy a tested többi részére is ártalmas a túlzásba vitt napozás, a szolárium és a rengeteg UV, addig ez alól az ajkaid sem számítanak kivételnek. Sőt! Sokan nem is sejtik, hogy az ajkaik valójában nagyon érzékenyek, és mivel ezt még naptejjel sem kenjük, az UV-sugarak könnyedén képesek károsítani őket.

A korai öregedésről általában ez tehet, és szakértők ezt fotoöregedésnek is nevezik. Ilyenkor az UVA-sugarak barnítás közben tönkreteszik a bőröd mélyebb szöveteit, gátolják és lassítják a sejtmegújulást, majd kiszáradáshoz vezetnek. Te ebből a nap végén csak annyit látsz, hogy szép barna lettél, de évekkel később, amikor már a megelőzés nem opció, megkezdődik a bőröd korai öregedése!

Napozás miatti ráncosodás
swissmediavision/istockphoto.com

Repetitív mozgások

Lehet, hogy a fentieket olvasva egy kicsit megnyugodtál, mert nem dohányzol, és a nappal szemben is óvatos vagy, de van még pár dolog, amire akkor is oda kell figyelned! A függőleges irányú ráncok ugyanis sokszor a repetitív, folyamatosan ismétlődő mozgások eredményeként jelennek meg.

Ha nagyon gyakran iszol szívószálból, sokat fütyülsz, vagy szimplán azon kapod magad, hogy csücsörítesz, a vonalak elkezdenek mélyülni. Érdemes figyelni arra, hogy minél kímélőbb legyél az ajkaiddal, mert maga a kialakulás lassabb folyamat, de visszafordítani nem is lehet!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást