„Apa, jobban szereted a munkád, mint engem?”- A home office veszélyei

„Apa, jobban szereted a munkád, mint engem?”- A home office veszélyei

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / „Apa, jobban szereted a munkád, mint engem?”- A home office veszélyei

A szülők évszázadok óta dolgoznak a gyerekek előtt. Ám a járvány gyökeresen megváltoztatta munkamódszerünket, és sok alkalmazott számára távoli munkavégzést vezetett be. Egyes szülők – különösen a szellemi munkát végzők – egyre inkább új módon mutatják meg munkavégzési szokásaikat gyermekeik előtt.

A kutatások már kimutatták, hogy a felnőttek attitűdjei és gyakorlatai befolyásolhatják a gyermek kapcsolatát a jövőbeni munkavégzéssel. Elképzelhető, hogy most, amikor egyre több szülő dolgozik otthonról, ezek a hatások felerősödnek?

Negatív kölcsönhatás

Szakértők szerint ennek a fokozottabb kitettségnek hátulütői is lehetnek a gyermekek fejlődésére, valamint arra nézve, hogy hogyan érzékelik a munka szerepét a szülők életében. De lehetnek rejtett fejlemények is – és olyan dolgok is vannak, amelyeket a szülők tehetnek annak érdekében, hogy ne a negatív, hanem a pozitív hatásokat erősítsék. Az elmúlt évtizedben végzett kutatások kimutatták, hogy a szülők munkával kapcsolatos hozzáállása és viselkedése hatással lehet gyermekeikre.

2017-ben Ioana Lupu, az ESSEC Business School (Franciaország) docense eredményeket tett közzé arról, hogy a gyerekek a jövőben is utánozzák-e szüleik munkavégzési szokásait. A legjobb londoni ügyvédi irodák alkalmazottait vizsgálva Lupu azt találta, hogy jelentős számú dolgozó utánozta szülei mintáját. Például azok, akiknek a szülei hosszú órákat dolgoztak vagy családfenntartók voltak, felnőttként valószínűleg megismételték ezt saját munkájuk során, akár tudatosan, akár tudat alatt.

Stewart Friedman, aki a Total Leadership szerzője és a Pennsylvaniai Egyetem Wharton Iskolájának szervezetpszichológusa kimutatta, hogy a gyerekek gyakran szenvedtek érzelmileg, amikor az apjuk különösen elkötelezett volt a karrierjével kapcsolatban. Ezen túlmenően, az apák figyelmének megosztottsága az eszközeik iránt negatív érzelmi, sőt fizikai hatásokkal is járt.

A járvány fokozta a hatásokat

Ezeket a vizsgálatokat a világjárvány előtt végezték, amikor a szülők többnyire az irodákban voltak. Most, hogy a szülők többet dolgoznak a gyerekek előtt, mindkét kutató úgy véli, hogy ezek a hatások fokozódhatnak.

A nap nagy részében egy papírhalommal vagy egy telefonnal a kezünkben állunk a gyerekeink előtt. Ők úgy érezhetik, hogy a figyelmünket valaki olyanra irányítjuk, aki nála fontosabb.

Friedman úgy véli, hogy a kisgyermekek különösen akkor tapasztalhatják meg a következményeket, ha a szülők „pszichológiailag eltávolodnak a családi élettől, miközben fizikailag jelen vannak”. Lupu egyetért, különösen az eszközök normál munkaidőn kívüli használatának növekedésével.

A definíció szerint ezek az eszközök beszippantanak” – mondja. „Lehet, hogy azt mondod: “Öt perc, hogy válaszoljak erre az e-mailre, és veled leszek” – de ez ritkán történik meg.” A figyelemre vágyó gyerekek negatív érzelmi reakciókat válthatnak ki, amikor a szülők elterelik a tekintetüket, mondja. „Ez azt jelenti számukra, hogy “most nem vagyok olyan fontos”, ami rendkívül káros lehet. Különösen, ha sokkal több hatásnak vannak kitéve, mint korábban.

Lupu hozzáteszi, hogy a gyerekek gyakran magukévá teszik azt, ahogyan a szülők prioritást adnak a munkának. „A gyerekek hajlamosak azt gondolni, hogy azok a tevékenységek a legfontosabbak, amelyekkel a legtöbb időt töltjük” – mondja.

„Könnyen azt mondhatnák, hogy mivel olyan sok időt tölt a munkájával, és olyan kevés időt tölt velem, ez azt jelenti, hogy a munka a prioritása.”

Nomad/istockphoto.com

Nem mindig hátrány

A gyerekek előtti munka azonban nem minden esetben hátrányos. Szakértők szerint a távmunka bizonyos elemei, valamint a szülői magatartás az otthoni munkavégzés szituációjában előnyös is lehet a gyermek fejlődése szempontjából.

Például, ha a gyerekek azt látják, hogy a szülők pozitívan viszonyulnak a munkához, a munkahelyet és a munkájukat értékként jelenítik meg, ez pozitív precedenst teremthet. Így a gyerekek hogyan alakítják ki kapcsolatukat a munkával a jövőben. Elképzelhető, hogy a gyerekek nem azonnal hozzák létre ezeket az asszociációkat, de idővel a megfigyelések jelentősek lehetnek.

„Nagyon értékes és fontos lehet a gyerekek számára, hogy jelen legyenek, és lássák, hogy szüleik eligazodnak az értékek és a munkájukban való elkötelezettség között”

– ért egyet Kim Ferguson, a New York-i Sarah Lawrence College posztgraduális és szakmai tanulmányainak dékánja.

A szülő pozitív munkamoráljára egész életében erős hatást gyakorolhat az azt megfigyelő gyermekre – teszi hozzá Tricia Hanley, a Sarah Lawrence College Gyermekfejlesztési Intézetének igazgatója.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást