Hogyan rendezd be iskolás gyermeked szobáját?

Hogyan rendezd be iskolás gyermeked szobáját?

Címlap / Otthon / Dekor / Hogyan rendezd be iskolás gyermeked szobáját?

Nagy lépés az iskolakezdés. A sok-sok odafigyelés és türelem mellett egy dologgal tudod igazán segíteni a kisiskolást, mégpedig azzal, ha megfelelően rendezed be a szobáját. Mire figyelj oda?

Jó minőségű íróasztal

Egy jó íróasztal nem csak dekoratív és passzol a szobába, hanem minden egyéb fontos szempontnak is megfelel. Többek között kellően nagy ahhoz, hogy gyermeked kényelmesen elférjen rajta még akkor is, ha nagyobb könyveket kell kinyitnia.
A kicsiknek nem ritkán kell másolniuk, vagy a könyvből dolgozniuk, amit aztán a füzetben és/vagy a munkafüzetben is vezetniük kell, ezért szükséges a nagy felület. Akárcsak a több fiók, ami a rendszerezés és a rend megtartása végett elengedhetetlen.

Állítható szék

Minden gyermek nagyot nő az iskolakezdéstől az iskola befejezéséig, ezért az a legszerencsésebb, ha egy olyan széket választotok neki, aminek nem csak a háttámlája, hanem a magassága is könnyen változtatható.
Praktikusság szempontjából szinte lényegtelen, hogy hagyományos, vagy görgős széket vásároltok, de mivel a kicsik imádnak mindent, amit mozgatható, ebben az ügyben nyugodtan ráhagyhatod a választás lehetőségét.

Megfelelő világítás

Érdemes már magát az asztalt is világos helyre tenni, de még ha ez sikerül is, akkor sem hagyhatjátok ki a közvetlenül erre a területre irányítható lámpát. Akár falra szerelhető változatot vesztek, akár a sima asztali lámpa mellett teszitek le a voksotokat, nagyon fontos, hogy gondoskodjatok a megfelelő világításról.
Nem csak azért, mert olykor éjszakába nyúlik a tanulás, hanem mert a hideg hónapokban sokszor már este ötkor sötét van, amikor a gyermeketek még csak éppen hazaért a szakkörről. A megfelelő világítással segítitek a munkáját, ráadásul a szemproblémák kialakulását is megelőzhetitek.

Vidám színek

Rengeteget segít a felkészülésben, ha nem egy sötét zugban, hanem egy vidám és hangulatos színekkel tarkított szobában van lehetőség a tanulásra. Nem csak a megfelelő tanszerek azok, amik segítik a kisdiákok felkészülését, de az tény, hogy ha ezek megfelelnek aktuális ízlésüknek és igényüknek, szívesebben veszik elő őket.
Éppen ezért ne zárkózz el, ha mindenáron mesefigurás tollat szeretne, vagy olyan tapétát, amin biciklik vannak, mert ha éppenséggel emiatt áll neki örömmel a tanulásnak, akkor máris megkímélted magatokat egy csomó, felesleges vitától.

Tárolási lehetőségek

Idővel egyre inkább gyűlnek azok a könyvek és holmik, amiket nem szükséges nap, mint nap elővenni, de mégis elérhető helyen kell lenniük. Érdemes a szobát úgy berendeznetek, hogy ne csak az íróasztalon, hanem a polcokon, esetleg a szekrényekben is legyen olyan hely, ahol helyet kaphatnak a kisebb-nagyobb iskolacuccok.
Jól jön minden, ami praktikus és könnyen elrejthető, tehát szóba kerülhetnek a görgő tárolók, a beépített szekrények, de még az ágyneműtartót is beüzemelhetitek, ha idáig nem használtátok.

Tanulósarok

Érdemes a gyerekszobában egy komplett tanulósarkot kialakítani, így a gyermek is teljesen el tud vonatkoztatni a játéktól, ha tanulnia kell, és fordítva. Sokkal több minden elterelheti a figyelmét, ha éppenséggel szemből kell néznie a halomban heverő játékait, mintha ezek a háta mögött lennének, és csak az íróasztalon levő dolgokra kellene koncentrálnia.
És ugyanígy, a szabadidejében nem kell aggodalmaskodnia a tanszerei és az iskola végett, hiszen ez a szobában egy teljesen elszeparált részen található, elzárva a fekhelytől és a szórakozástól. (Éppúgy, ahogy a valóságban is külön kell választania majd a szórakozást és a felelősséggel járó munkát.)

Hagyd, hogy kialakíthassa!

Az alapvető dolgok megtervezése és kivitelezésre a te dolgod, de hagyd, hogy a gyermeked kiélhesse a fantáziáit! Ő most egy nagyon fogékony és érdekes korszakba lép be, amit nemhogy nem szabad elnyomnod, sokkal inkább támogatnod érdemes.
Ha szeretne olyan faliújságot, amire krétával is rajzolhat, akkor ne állj az útjába, de akkor se akadályozd, ha egy drágább függönyért hajlandó néhány hónapra lemondani a zsebpénzéről. Meglátod, sokkal szívesebben jár majd iskolába és könnyebben dolgozza fel a problémáit (mert azok lesznek, hidd el), ha egy olyan helyre húzódhat vissza, ahol teljesen önmaga lehet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást