Stílus

Hogyan fogunk utazni a koronavírus-járvány után?

Hogyan fogunk utazni a koronavírus-járvány után?

A COVID-19 világjárvány nyilvánvalóan a turizmus iparágát érintette a legrosszabbul, gyakorlatilag hónapokra leállt minden, és a járványveszély csökkenésével is mindenki óvatosan nyit az utazás, főleg a külföldi utak felé. A koronavírus kétségtelenül megváltoztatta azt, hogy hogyan fogunk utazni, ami a bolygó szempontjából annyira azért nem rossz hír – nekünk viszont alkalmazkodnunk kell majd. A szakértők szerint a következőkre lehet számítani a közeljövőben.

Visszatérnek az autós túrák

Az elmúlt években a repülőjáratokra annyira olcsón lehetett jegyet foglalni, hogy mindenki repülővel utazott, még akkor is, ha nem akart messzire menni.

A járvány azonban megtanította nekünk, hogy nem feltétlenül szerencsés kis helyre nagy mennyiségű embert összezsúfolni, így a repülőgépek fedélzete kifejezetten ijesztő hely lehet azok számára, akik tartanak a vírustól.

Ennek ellenére az emberek szeretnének kimozdulni, már két hónapnyi karantén is megviselt szinte mindenkit, így az utazás nem kerül a háttérbe, csak átalakul: visszatérnek majd az autós utak, amelyekben nem kell idegenekkel összezsúfolódni, és oda mehetünk, ahová csak szeretnénk. Az ilyen utak ráadásul még mindig olcsóbbak, mint a repülős utazások, ami nem hátrány, hiszen a járvány miatt nagyon sokan veszítették el a munkájukat, és kapnak csökkentett fizetést.

A tisztaságra helyeződik a hangsúly

A legtöbben korábban is tiszta szobát, tiszta apartmant vártak el, ha utaztak valahová, és fizettek a szállásért, de a járvány után még magasabbra helyezik majd az elvárásaikat – ami teljesen természetes, sőt, egészséges. Soha nem mostunk még ennyit kezet, nem figyeltünk arra, hogy milyen szennyezett anyagokat fogunk meg, hogy a lakáson kívül is milyen mennyiségű kórokozó les ránk. Ez a szálláshelyekre is egyértelműen extra felelősséget helyez majd, és az átlagos utazó is nagyon oda fog figyelni, hogy milyenek a higiéniai körülmények ott, ahol megszáll.

Jonathan Borba/pexels.com

A lakásbérlő szolgáltatások visszaállnak

Bár nagyobb a rizikó kivenni egy Airbnb-t, mint egy nagy szállodaláncnál megszállni, mégis alapvetően kevesebb emberrel találkozik ilyenkor az utazó és kisebb a vírusfertőzés esélye is, ha nem olyan helyen száll meg, ahol rajta kívül több százan is üdülnek.

Éppen ezért szakértők szerint az utazás céljából lakást kínáló szolgáltatások viszonylag hamar vissza fognak állni, de a vendégek sokkal nagyobb tisztaságot várnak majd el a kiadóktól, és kegyetlenül le is pontozzák majd őket, ha nem érzik magukat biztonságban.

A rövid távú lakásbérlés ráadásul azt is lehetővé teszi, hogy szellősebben, nagyobb időhézagokkal érkezhessenek a turisták: lehet, hogy elvárás lesz majd, hogy a váltások között legalább 72 óra elteljen úgy, hogy senki nem használta a lakást.

Visszavágyunk a természetbe

Ha valamit megtanultunk a kijárási korlátozások alatt, az az, hogy szükségünk van a természetre, arra, hogy kimehessünk a szabadba, és ne a négy fal közé zárva töltsük az életünket. Éppen ezért újra fellendül majd a természetközeli utazás is, szakértők szerint például a kempingezés az aranykorát éli majd. Most megtanultuk, hogy milyen az, amikor nincs lehetőségünk kitörni a betondzsungelből, ezért mindennél jobban értékeljük majd, ha mégis mehetünk. Ráadásul a kempingezés szintén nem túl drága, ami a gazdasági válság miatt csak előny mindenkinek.

A wellness turizmus fellendül

Előtérbe került az egészség, és a világjárvány miatt még azok is elkezdtek aggódni a testi épségükért, akik addig nem sok gondolatot fordítottak erre. Éppen ezért az egészségközpontú turizmus is beindul majd, megnő a kereslet az aktív pihenés iránt, és arra, hogy olyan helyekre induljon az utazó, ami testileg és lelkileg is feltöltődést jelent számára.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást