Te hogyan csetelsz? Ezt árulja el rólad az online nyelvhasználatod

Te hogyan csetelsz? Ezt árulja el rólad az online nyelvhasználatod

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Te hogyan csetelsz? Ezt árulja el rólad az online nyelvhasználatod

A csetelés nem csak a fiatalabb generáció mindennapjait szövi át; szinte mindannyian használunk valamilyen felületet vagy alkalmazást, amellyel azonnal, bárhol, bármikor bárkit el lehet érni anélkül, hogy különösebb költségekbe verné magát az ember. Mivel legtöbbször csak néhány gyors üzenetváltás történik, vagy épp a legközelebbi barátainknak akarunk minél előbb beszámolni a randinkról vagy a munkahelyi történésekről, gyakran lerövidítjük a szavakat, sőt, nem is bíbelődünk azzal, hogy egy-egy bonyolultabb szót helyesen leírjunk. De miért érdemes mégis több figyelmet fordítani az írásunkra csetelés közben is?

Könnyebben nyílsz meg, mint élőben?

Igen jó vívmány a virtuális térben való társalgás, azonban a személyes, ”face to face” kommunikációt nem tudja helyettesíteni. Szó mi szó, olykor valóban sokkal praktikusabb és kényelmesebb választás, hiszen bizonyos dolgokat, különösen az érzelmekre erőteljesen ható vagy abból táplálkozó közléseket könnyebb írásban, szó szerinti szembenézés nélkül kommunikálni a másik felé, legyen az szerelmi töltetű, egy bocsánatkérés vagy éppen düh megnyilvánulása.

Ha az efféle közléseket előszeretettel intézed így élő beszéd helyett, az arról tanúskodhat, hogy nem nézel szembe olyan könnyen a problémával, nehezebben vállalod a felelősséget bizonyos dolgokért.

A matricafan – ne ess túlzásba!

Kezdetben az érzelmek, hangulatok írásbeli kifejezésére a sárga kis emotikonok voltak hívatottak, napjainkban viszont már számtalan matricacsaládot lehet letölteni ugyanerre a célra, amelyek humorosan, mozgalmasan, színesen ábrázolják az érzéseket.

Kép forrása: bigimggallery.info

Fontos azonban, hogy ne ragadtasd el magad – inkább csak kiegészítők legyenek a látványos hangulatjelek. Akkor szúrj be egy-­egy ilyen matricát, ha azoknak valóban van informatív jellege és segítenek jobban kifejezni azt, amit szeretnél közölni a másikkal. Nagyon zavaró a matricákkal teletűzdelt beszélgetés, ráadásul sokszor elvonják a figyelmet a valódi tartalomról, amit adott esetben az ember próbál visszapörgetni, ha keres valami konkrét információt.

Rövidítés rövidítés hátán

A csetelés, sőt maga az internet megjelenése a világ elképesztő mértékű felgyorsulását eredményezte – nem csoda, ha ez a pörgés átjárja a szövegezési stílust is. A cset kiváló egy­-egy gyors közlendő, kérdés továbbítására, ha kevés időd van, és ilyenkor a szövegalkotás természetes velejárója a rövidítés.

Komolyabb csetbeszélgetések alkalmával azonban nem feltétlenül szerencsés az internetes szleng használata. Ez nem mindig úgy csapódik le a másik oldalon, ahogy tervezted, és ez különösen igaz arra az esetre, ha egy olyan valakivel beszélgetsz, akit még nem ismersz annyira. Ilyenkor először tapasztald ki, hogy ő milyen nyelvezetet használ, így elkerülheted a kellemetlen magyarázkodásokat és félreértéseket.

Helyesírás és a megfelelő központozás

A virtuális beszélgetések egyik hozadéka, hogy a figyelem elsősorban a tartalmon van, a megjelenítési forma pedig jelentősen eligénytelenedik.

Bármilyen csatornán is kommunikálsz, soha ne adj le a színvonalból! Nem igényel sokkal több időt, hogy helyesen írj le valamit összevonás vagy fonetikus alak helyett, és ha melléütsz véletlenül, ne légy rest kijavítani!

A mondatokat nem kell állandóan valamilyen hangulatjellel zárni, hidd el, egy egyszerű pont is bőven elég a legtöbb esetben. A sok felkiáltójellel végződő szerkesztési elvet pedig hagyd meg azoknak, akik szerint ettől lesz a mondandójuknak súlya!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!