Hogyan bírd rá a gyereket az olvasás örömére?

Hogyan bírd rá a gyereket az olvasás örömére?

Címlap / Életmód / Család / Hogyan bírd rá a gyereket az olvasás örömére?

Olvasni nagyszerű dolog. Tudták ezt már anyáink, nagyanyáink is. Az olvasás öröme semmihez nem fogható, pozitív mellékhatásaként pedig még művelődhetünk is közben.

Vajon a mai generációk miért nem tudják már ezt értékelni?

Évek óta már ádáz küzdelmek folynak a tanárok, szülők, és a diákok között, ami az olvasási szokásokat illeti. Az első és legnagyobb probléma, hogy a mai gyerekek túlnyomó többsége nem hajlandó olvasni. Legtöbbjüknek sajnos még arról sincs fogalma, mennyi örömöt és információt tud szolgáltatni egy jó könyv. Általuk új dolgokat fedezhetünk fel, új szokásokat, új világokba csöppenhetünk, a könyevek lapjain leírt betűkből pedig, akár saját fantázia birodalmunkat is felépíthetjük. Beleképzelhetjük magunkat különféle szerepekbe, és még sorolhatnánk mennyi előnye tud lenni, egy jól megírt, érdekes olvasmánynak.

Viszont a legtöbb statisztikai kimutatás sajnos azt tükrözi, hogy az emberek egyre kevesebbet hajlandóak olvasni, nem ritka manapság az sem, hogy valaki soha életébe nem olvasott még el semmit. Különösen igaz ez a gyerekekre, holott nekik sokkal fontosabb lenne megőrizniük ezeket az értékeket, hisz ők még koránt sem biztos, hogy ilyen fiatalon készen állnak arra, hogy a mesék helyett, a való világból érkező ingerekből táplálkozzanak, és szűrjék le messzemenő következtetéseiket.

Köztudott, hogy a gyerekek egészséges és normális fejlődéséhez szükség van arra, hogy egy bizonyos korig a mesékből, vagy korosztályának megfelelő irodalmi művekből táplálkozzon. Ez mára már teljesen elhalványodni látszik. A tanárok hiába próbálják meg fenntartani ezt a hagyományt, nincs mit tenni. A modern kori technikák, főleg a számítógép és internet hatására, teljesen eltiporták az olvasás szeretetét.

Most már a gyerekek, a kötelező olvasmányokat is inkább letöltik az internetről, vagy ami mégrosszabb, megvásárolják, kikölcsönzik, CD vagy DVD formájában, és inkább úgy nézik meg. Persze, egy eredeti könyvet semmi nem pótolhat, hisz köztudott, hogy a filmek közel sem teljesen és hitelesen tudják átadni, a nyomtatott formában megírt társuk eseményeit. A legszomorúbb talán mégis az, hogy a mai szülők sem figyelnek oda gyermekükre. Sokuk egyáltalán nem csinál problámát abból, hogy olvasásra bírja a gyereket, sőt nem egyszer tapasztalni azt, hogy saját maguk mennek be a hipermarketbe, ahol aztán megveszik csemetéjüknek a kötelezőket DVD-n.

Ha te mégis felelősségteljes szülő vagy, aki törődik gyermeke szellemi, és lelki fejlődésével is, fontos számodra az, hogy ne csak az öldöklős rajzfilmekből próbáljon meg információt meríteni a világ dolgairól, és ne az a kép alakuljon ki benne, mint helyes ideál, vagy magatartási norma, akkor ez a cikk neked szól! Íme pár tipp, amivel könnyebben rábírhatod gyermekedet az olvasás örömeire!

Vidd el gyermeked egy mini tanulmányi körútra!

Szánjatok rá pár órát, és mondjuk egy hétvége alkalmával látogassatok el pár könyvtárba, esetleg könyvesboltba. Engedd meg a gyerkőcnek, hogy tüzetesen végigjárjon mindent, belelapozhasson minden olyan könyvbe, ami felkelti a kíváncsiságát. Egyre több könyvesboltban találhatunk amolyan kis olvasó sarkokat, ahol jobban kínálkozik lehetőség és idő arra, hogy elméllyedjünk egy-egy remekműbe.

Ezek általában ingyenesek is, úgyhogy nincs veszíteni való! Magyarázd el a gyermeknek, hogy mennyi csodát rejthet egy ilyen könyvbirodalom! Mutasd meg, hogy tud könnyebben tájékozódni, keresni. Meglátod, hogy élvezni fogja a körutat, plusz ott lesz a tudat, hogy felnőttek között foroghat és ugyanazt csinálhatja amit a nagyok, így sokkal könyebben meg fog jönni a kedve az olvasáshoz.

Tedd választékossá a hangod miközben felolvasol neki!

Semmi sem lehet unalmasabb, az egysíkú, monoton olvasásnál! Amennyiben közösen olvastok gyermekeddel, vagy felolvasol neki, törekedj a változatos hangsúlyozásra, a cselekménynek megfelelően. Ha igazi profi felolvasó akarsz lenni, akkor pedig az adott párbeszédeknél szándékosan változtasd el a hangod, a karakternek megfelelően! Meglátod, gyermeket ámulattal fogja hallgatni a történetet és garantáltan imádni fogja!

Minél kisebb egy gyerek, annál jobban alkalmazható ez a módszer. Amennyiben nagyobb gyerkőc van a családban, hatásos lehet az is, ha időnként megállsz és rákérdezel tőle, hogy szerinte milyen szálon fog tovább futni a cselekmény. A gyerekek imádják, ha bevonjuk őket a történetekbe, és érzik azt hogy kíváncsiak vagyunk a véleményükre!

Rázd fel a történéseket!

Ha nem hozza meg a kívánt hatást az adott történet, akkor könnyedén rásegíthetsz azzal, ha saját magad, itt-ott, kicsit hozzátódasz a meséhez. Egy-egy újabb kitalált, belevitt szereplő, vagy kaland, esetleg fordulatos cselszövés, ismét megfűszerezheti az adott történetet. Nem kell hozzá semi más, csak egy kis fantázia! Engedd el magad, merj egy kicsit újra gyerek lenni, és élvezd, hogy mekkora boldogsággal tölti el gyerkőcödet. Biztos hogy egy ilyen mentőöv, újra felkelti lankadó figyelmét!

Mutasd meg neki mindazt amiről olvas!

Hatásos módszer lehet, amennyiben elviszed pár helyre a gyereked, és megmutatod neki mindazt amiről olvasott. Legyen az természeti hely, események színtere, tárgyak, vagy bármi más, amihez hozzá lehet férkőzni a valóságban is. Persze nem kell túl költséges dolgokra gondolni, de legyen az egy múzeum vagy kiállítás látogatás, esetlegesen egy erdei kirándulás, hidd el, nagy sikert fogsz vele aratni!

A gyerekek ugyanis rettentően vizuálisak, így érthető, hogy ők ezen keresztül élik meg először a világot. Mindent látni, fogni, hallani akarnak. Amennyiben meggyőzödhetnek róla, hogy személyesen is átélhetik mindazt a csodát, ami a könyvek lapjain rejlik, maguk is hamar rákapnak az ízére, és ezáltal megtanulhatják azt is, hogy bizony a könyvek nem minden esetben csak kitalált történeteket vonultatnak fel, hanem bizony sokszor valós személyeket, helyeket, eseményeket mutatnak be.

Jutalmazd meg kitartó szorgalmáért!

A gyerekek gyakran nem látják, nem tudják értékelni az olvasás belső értékeit. Segíts nekik! Mutasd meg számukra, az olvasásban rejlő fantasztikus lehetőségeket! Külföldön sok olyan hely létezik, ahol akár az iskolákban, akár a nyilvános könyvárúsító helyeken, külön programokat szerveznek e célból a gyermekeknek. Ahol megismerhetik ezeket az értékeket, és cserébe pár ügyes marketingfogással, pontgyűjtések keretében, ajándékokra tehetnek szert, amennyiben hasznosítják magukat az olvasók birodalmában. Ez is egy ösztönző módszer arra, hogy jobban rábírják a gyerekeket az olvasásra.

Magyarországon sajnos még nincsenek ilyen lehetőségek, de te is könnyen segíthetsz ezen, ha mondjuk kisebb jutalomtárgyakkal ösztönzöd gyermeked., és megígéred neki, hogy a szorgalma nem marad megjutalmazatlanul. Viszont figyelj arra, hogy ezek szigorún kis értékű ajándékok legyenek, nehogy úgy érezze csemetéd, hogy ezáltal mindent elérhet és megkaphat! Olvasni elsősorban magának olvas az ember, öncélú dologként, úgyhogy ezt a tippet csak kis lépésekben, és fokozatosan lehet alkalmazni! Semmiképpen sem folyamatosan! Makacs, reménytelen gyerekek esetében viszont, óriási kezdőlökést adhat segítségként!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást