Párkapcsolat / Szerelem

8 jel, hogy rossz párkapcsolati mintákat tanultál a szüleidtől

8 jel, hogy rossz párkapcsolati mintákat tanultál a szüleidtől

Észre sem vesszük, mennyi mindent viszünk magunkkal a szüleinktől a felnőttkorunkba is: azok a minták, amiket tőlük látunk, és amiket belénk nevelnek, jó részben meghatározzák a személyiségünket. Igaz ez a párkapcsolatokra is: bár nem ok-okozati az összefüggés, de sokat formál rajtunk az, ahogyan a szüleink kapcsolatát látjuk, és ahogy ők beszélnek nekünk a kötődésről és érzelmekről. Az alábbi 8 jel azt mutatja, hogy nem éppen jó mintákat hoztunk magunkkal a felnőtt kapcsolatainkba.

Folyton megkérdőjelezed a párodat

Ez főleg azoknál a felnőtteknél szokott jelentkezni, akiknek a szülei váláson mentek keresztül: mivel tisztában vagy vele, hogy még egy házasság is tönkremehet, nagyon bizonytalan a kötődési stílusod a párod felé. Bár alapvetően egy válás nem biztos, hogy beleszól a későbbi kapcsolataidba, szorongást azért bőven okozhat, amit átvihetsz felnőttkorodra is.

Bárkivel beszélsz a problémáitokról, csak a pároddal nem

A kommunikáció egy párkapcsolat legfontosabb alapja, ha viszont azt láttad a szüleidtől, hogy képtelenek beszélni a problémáikról, és mindig csak másnak panaszkodnak, akkor könnyen lehet, hogy te is ezt fogod továbbvinni a felnőtt életedbe. Ha azt veszed észre, hogy csak a párod nem tud arról, ha bajod van vele, biztosan ezzel a problémával küzdesz.

Apró hazugságokat mondasz

Ugyanúgy, mint az előző pont, ez is lassan megölheti a kapcsolatot: ha azt látod, hogy a szüleid nem mentek bele a kisebb vitákba, és inkább elhallgattak egymás elől dolgokat, az rád is átragadhat, ezek az apró hazugságok pedig a bizalom meggyengülését hozzák. Inkább konfrontálódj, minden esetben jobban jársz vele, ha nem hallgatsz el fontos dolgokat a partnered elől.

Nehezen kezeled a szexet

Egy egészséges párkapcsolat szexpozitív, ami azt jelenti, hogy egészséges módon tudsz benne a szexről beszélni, és a szükségleteidet kommunikálni. Ha azonban a szüleiddel ez a téma mindig is nagyon tabu volt, soha nem láttad őket érzelmesnek vagy gyengédnek lenni egymáshoz, akkor te sem fogod tudni hogyan kezelni a helyzetet.

Nem tudsz egészségesen veszekedni

Ezt nagyon nehéz megtanulni, és azt is, hogy a viták természetesek és egészségesek a párkapcsolatban – csak nem mindegy, hogyan zajlanak. A passzív-agresszív kijelentések, ha a szexet használod problémamegoldásra, vagy ha minden veszekedés után szakítasz, és rácsapod a párodra az ajtót, mind érkezhet a gyerekkorodban látott mintákból.

Úgy érzed, versenyzel a partnereddel

Egy párkapcsolatban nincsenek győztesek és vesztesek, nem az a lényeg, hogy kiderüljön, kinek van igaza, vagy ki tudja jobban az akarata alá hajtani a másikat. Mindig egy oldalon álltok, még akkor is, ha veszekedtek – ezt nehéz feldolgozni akkor, ha a szüleidtől nem ezt a példát láttad.

Nem tudsz hűséges maradni

Egyértelmű, hogy ha a szüleid kapcsolatában megcsalás volt, az a jövőbeli kapcsolataidra is rányomja a bélyegét. Egyrészt lehetsz a szenvedő fél, aki minden kapcsolatában bizalmatlan, és rosszat feltételez, másrészt lehetsz az, aki nem enged közel magához senkit, nem tudja kommunikálni a szükségleteit, és ha úgy érzi, elhanyagolják, vagy nem értik meg, egyszerűen kikacsintgat a kapcsolatból. 

Bántalmazó kapcsolatba kerülsz

Ha lelki vagy testi bántalmazó kapcsolatban éltek a szüleid, az mindenképpen némi poszttraumás stresszt idéz elő, ami többféleképpen csapódhat le a saját felnőtt párkapcsolatodon. Gyakran úgy mutatkozik meg, hogy te is bántalmazó kapcsolatba kerülsz, és nem tudsz kitörni belőle. Sőt, ha egészséges kapcsolatba kerülsz, folyton azon tűnődhetsz, hogy vajon valódi-e az egész, a partnered szeret-e eléggé, mert nem mutatja azokat a mintákat, amiket megszoktál egy egészségtelen kapcsolatban. Nemcsak fizikai, lelki abúzus is létezik, mindkettőből nagyon nehéz kitörni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást