Több folyadékkal tovább élhetünk?
A National Institutes of Health eBioMidicine című folyóiratban közzétett tanulmánya szerint a jól hidratált felnőttek egészségesebbek. Kevesebb krónikus betegségben, szív- és tüdőbetegségben szenvednek, és tovább élnek, mint azok, akik nem visznek be elegendő mennyiséget a szervezetükbe. A 30 évet felölelő tanulmány 11255 felnőtt különböző egészségügyi mutatóit elemezte. Többek közt figyelembe vették azt is, mi történik, ha kevesebb folyadékbevitel esetén növekedik a nátriumszintünk.
Az eredmény szerint azoknál a felnőtteknél, akiknek a nátriumszint a normális tartomány felső határán volt, nagyobb valószínűséggel alakultak ki krónikus betegségek. Emellett az előrehaladott biológiai öregedés jelei is gyakoribbak náluk, mint azoknál, akiknek a nátriumszintje a közepes tartományban volt. Ezen túlmenően magasabb nátriumszint esetén nagyobb volt az kockázata annak is, hogy fiatalabb korban halnak meg.
Ezért olyan fontos a hidratáltság az egészséges öregedéshez
Christina Manian dietetikus szerint a víz az egyik legfontosabb összetevő, amely az emberi testet alkotja. „A hidratálás hihetetlenül fontos, méghozzá nagyon sok okból, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a testünk nagyjából 45-75 százalékban vízből áll” – mondja Manian. Egyszerűen fogalmazva, a nap folyamán elfogyasztott vízmennyiségünk segít szabályozni szinte minden kulcsfontosságú testi funkciót. Tehát nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy eleget kell innunk.
Manian arra is felhívta a figyelmet, hogy az optimális emésztéshez, a tápanyagok sejtekhez való eljuttatásához, a testhőmérsékletünk szabályozásához és az ízületeink megfelelő állapotához is szükségünk van vízre.
Mi több, a megfelelő hidratáltság segíti valamennyi szervünk egészséges működését, és különösen nagy szerepe van a szívünk, a veséink és az agyunk működésében. Ha pedig még ez sem lenne elég, a hidratálás a szerveinket a természetes méregtelenítési folyamatok elvégzésében is támogatja.
Egy másik dietetikus, Lauren Manaker azt is hangsúlyozta, hogy bár a hidratálás a táplálkozásunk hihetetlenül fontos aspektusa, mégis sokaknak gondot okoz. „Sajnos sokan közülünk krónikusan dehidratáltak” – mondta Manaker. Ez az életkorunk előrehaladtával még gyakoribbá és kockázatosabbá válik, különösen a 60 év feletti felnőttek esetében. Ekkor a szervezet kisebb vízmennyiséget tart vissza, és a szomjúságérzet is csökken, ahogy öregszünk.
Mit érdemes tenned?
Először is, ha nem tudod eldönteni, hogy dehidratált, nagyon szomjas, vagy mindkettő vagy, akkor figyelj az árulkodó jelekre. Folyadékhiányra utalhat az ízületi fájdalom, az izmok és a szalagok merevsége vagy görcsössége, a száj- és bőrszárazság, valamint a sötétebb, koncentráltabb vizelet. Ha ezek bármelyikét tapasztalod, vagy csak úgy érzed, hogy nem iszol eleget, próbálj meg az általános ajánlásokra törekedni, és naponta legalább nagyjából 8 pohár vizet meginni.
Ha nem kívánod a vizet, egy részét nyugodtan kiválthatod más opciókkal, például cukrozatlan gyümölcslevekkel levesekkel, vagy magas víztartalmú gyümölcsökkel és zöldségekkel. Természetesen ha valamilyen konkrét egészségügyi problémád is van, akkor a kezelőorvosod tanácsát is kérd ki arról, mennyi a számodra ideális napi folyadékmennyiség. Illetve arra is ügyelj, hogy túl sok folyadékot se igyál, hiszen így szintén komoly kihívás elé állíthatod a szervezetedet.
Forrás: wellandgood.com
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
1 hozzászólás
Buga József
2023.01.25., 20:24Tonnaszám szórjuk a földekre a műtrágyát, a gyomirtókat, a rovarirtókat(sejtmérgek). Hova mossa ezeket az eső, a csapadék? A talajvízbe! És honnan szivattyúzzák ki az ivóvízet? Ebből a szennyezett talajvízből, szerencsésebb esetben folyó-partiszűrésű-, vagy mélyfúrású kutakból! Az 1970-es évek durva mérgezési esetei (olvasd: Balogh István „Egy korgy halál” Közg. és Jogi Kiadó 1982) után, ma már szigorú előírások biztosítják, hogy napjainkban is folyamatosan mérik és ellenőrzik az ívóvizet. A mérgek az úgynevezett egészségügyi határérték alatt kell legyenek (azaz engedélyezetten mérgezett…), és már ihatod is!gyszerű kísérlet: Egy lábos ( a napi megívásra javasolt mennyiségű) vizet forralj, míg elpárolog, és ugyanezzel a lábossal ismételd ezt naponta pl. 1 hónapig (vagy 10 évig …)! Az edény falán a vízkő és az oldott egyéb szennyeződések kirakódnak és szép lassan híznak-híznak, szép bevonatot képezve belülről (mm, cm nagyságrend!). Ezt a sok-sok mocskot és mérget (nitrát, nitrit, vegyszermaradékok, gyógyszermaradékok, fertőtlenítő klór adalék, stb. stb. …) amit az edény falán látsz kicsapódva, bizony a szervezetednek kellett kiválasztania és feldolgoznia…! Magyarország medence, ahol összefolyik az osztrák, a szlovák a román szennyvíz és ez bizony nagyon nem jó! Mo. élen jár a daganatos megbetegedések tekintetében. A kemizálás előtti időben 1960-ig, elegendő volt felforralni a kútvizet, ma viszont, ha igényes vagy, aktív szenes víztisztító-t használsz!