Hétköznapi szokások, amik észrevétlenül vágják tönkre a kapcsolatodat

Hétköznapi szokások, amik észrevétlenül vágják tönkre a kapcsolatodat

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Hétköznapi szokások, amik észrevétlenül vágják tönkre a kapcsolatodat

Nem minden kapcsolatban felmerülő probléma annyira egyértelmű, mint a félrelépés, vagy éppen az állandósuló veszekedések. Egyes szokások szinte észrevétlenül válnak a mindennapok részeivé, és belülről bomlasztják azt.

Konfliktuskerülés

Sokan el sem jutnak addig, hogy megbeszéljék a problémákat – ez legalább annyira rossz, mintha egyáltalán nem kerestek rájuk megoldásokat. Hétköznapi és észrevétlen szokás, hogy kerülitek a konfliktusokat, és nem mondjátok el, mi bánt benneteket.

Természetesen nem szabad átesni a ló túloldalára, és nem az a megoldás, hogy mindenen összekaptok, és semmi felett sem tekintetek el. De az a helyzet, hogy nem elég kinyögni, mi zavar, úgy kell alakítani az életet, hogy az adott probléma – lehetőségekhez mérten, de – orvosolva legyen.

Ellenkező esetben egy apróság is mélyen befészkelheti magát közétek, és állandó tüskeként lehet benne a kapcsolatotokban, hogy aztán újra és újra felbukkanjon.

Élményszerzés – külön

Időnként úgy hozza az élet, hogy külön-külön szerveztek programokat magatoknak. Ez adódhat egy bizonyos életkörülménynek köszönhetően (pl. családalapítás), vagy csupán abból, hogy némileg különböztök (pl. másfajta zenéket szerettek, ezért külön jártok koncertre).

Mindez kifejezetten a javára válhat a kapcsolatotoknak, hiszen mindketten megkapjátok, amit igényeltek. Gond abból adódhat, ha gyakorlatilag alapvetővé válik, hogy minden hétvégén külön vágtok neki az éjszakának, miközben hétköznap sem jut egymásra időtök.

Ez nyilván oda vezet, hogy nem szereztek közösen új élményeket, ami feszültséget kelthet bennetek – főleg, ha egyikőtök eközben rendszeresen otthon ücsörög.

Netezés az ágyban

Bátran mondhatjuk, hogy a romantika halála ez az új, rendkívül modern életmód. Természetesen semmi gond azzal, hogy este tévénézés helyett neteztek kicsit, vagy játszotok a mobilotokkal. Probléma akkor kerekedhet, ha ez állandósul, természetessé és mindennapossá válik. De miért?

Először is nem egymással foglalkoztok – most rávághatod, hogy „tévézés közben sem”, de ott legalább közös az élmény, amiről utána, vagy közben beszélhettek.

Másodszor pedig sok kapcsolatban az este az egyetlen időszak, amit egymásra tudtok szánni, legalábbis hétköznap.

Ha ezt bármilyen modern technikára fordítjátok a másik helyett, az hosszútávon sokkal inkább hátrány, semmint előny a kapcsolatotokra nézve.

Állandósuló rutinok

Idővel borzasztóan unalmassá válik minden, ami rutinszerű, és ez nagymértékben igaz a kapcsolatokra. Márpedig, ha valamiben, akkor a szerelemben meglehetősen nehéz megőrizni az újdonság varázsát, főleg összeköltözés, családalapítás után.

Mégis mindent meg kell tennetek ennek érdekében, különben az unalom úgy költözik bele az életetekbe – és okoz nagyon sok problémát –, hogy szinte észre sem veszitek.

Minél több mindenben meg kell próbálnotok újítani, folyamatosan változtatni. Ez időnként kifejezetten nehéz, de hosszútávon csak így működhet egy kapcsolat. Ha kicsit is úgy érzitek, unalmas a másik társasága, túlságosan lapos a szex, akkor nem szabad tovább várnotok!

Felesleges vitagenerálás

Idővel jóval nehezebb a másik hibáit tolerálni, mint az elején, amikor az emberen még ott virít a rózsaszín szemüveg.

Mi több, folyamatosan újabb és újabb szokásokat veszünk magunkra, amik nem feltétlenül passzolnak már a kapcsolatunkba. Mindenki változik, ez tény, a kérdés csak az, hogy együtt is képesek vagytok-e alakulni.

A változás sajnálatos kiütközési pontja, ha állandóan vitatkoztok mindenen. Mi több, tipikusan rossz szokás, hogy keresitek is az alkalmat, amikor a másik orra alá lehet dörgölni valamit. Adok-kapok játszma ez, de egyáltalán nem jó a végkimenetele.

Ha nem ismeritek fel időben, ártatlan nézeteltéréseknek foghatjátok fel a vitákat, de éppúgy, ahogy a konfliktuskerülés, a folytonos veszekedés is alapjaiban rengeti meg a kapcsolatot.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!