7 évente megváltozik a hajunk. Ezt figyeld magadon!

7 évente megváltozik a hajunk. Ezt figyeld magadon!

Címlap / Stílus / Haj / 7 évente megváltozik a hajunk. Ezt figyeld magadon!

A hajnövekedési ciklusunk a kulcs

Talán te is hallottál már róla, hogy a hajunk növekedése esetén beszélhetünk különféle ciklusokról. A hajnövekedési ciklusunknak egészen pontosan három fázisa van: az anagén fázis, amikor a hajunk aktívan növekszik, a katagén fázis, amely egy átmeneti szakasz a növekedési és a nyugalmi fázis között, valamint a telogén, vagyis a nyugalmi fázis, amelyben a tüsző akár négy hónapig is szunnyad. Ezután végül levedli a hajszálakat, hogy ismét az anagén fázisba léphessen.

Minden előre el lenne döntve?

Általánosságban elmondható, hogy nagyjából 100 ezer szőrtüszővel születünk, amelyek előre be vannak programozva arra, hogy egy bizonyos növekedési cikluson menjenek keresztül. Egy tipikus ciklus nagyjából négy-hét évet ölel fel, ez viszont csak az első néhány ciklusra igaz. Ahogy a hajunk természetes módon hullik, az anagén fázis rövidebbé válik, és a visszanövő hajszálak már kissé másak lesznek. Ezek a hajszálak már vékonyabbak, kisebb kötegekben állnak, és a növekedési fázisuk is rövidebb.

Ami a kötegeket illeti: valójában minden tüsző kis hajszálkötegeket tartalmaz. Ezek a kötegek pedig egy-négy hajszálat tartalmaznak. Ami igazán látványos, hogy amikor megszületünk, minden hajszálunk egy-egy szálból álló kötegekben van, de ahogy növekszünk, két-, három – és négyszálas kötegekké válnak, és 12 éves korunk körül érik el a csúcspontjukat. Ahogy pedig öregedni kezdünk, a négyesből hármas, a hármasból pedig kettes kötegek lesznek, és így folytatódik tovább a folyamat. Ennek eredményeként aztán a hajunk egyre vékonyabbnak és kevésbé teltnek tűnik.

Prostock-Studio/istockphoto.com

A haj változása folyamatos

Bár sokan észre sem vesszük, naponta körülbelül 100 hajszálunk hullik ki, így a szőrtüszők folyamatosan a hajciklus különböző szakaszaiban vannak. Sőt, a fejbőrünk különböző részei még másként is öregednek. Vagyis ugyan igaz, hogy a hajunk az idő múlásával következetesen változik, a hétéves ciklus a fejünk egyre kisebb részére vonatkozik. Így pedig felnőttként folyamatosan afelé tartunk, hogy a hajunknak az a része, amely hétévente ciklikusan változik, egyre inkább a tarkónkra korlátozódik.

Mit tehetsz, hogy sokáig ragyogjon a hajad?

Az, hogy milyen a hajunk állapota, nemcsak az életkorunktól függ, hanem az általános egészségi állapotunkat és az életmódunkat is tükrözheti. Vagyis ahogyan arról már korábban is szó volt, a hajunk a természetes ciklusán kívül még számos okból változhat, olyan gyakori tényezőket is belevéve, mint egy új étrend, a rossz stressz vagy az alváshiány. A jó hír viszont az, hogy a hajunkon változtathatunk, és erősebbé tehetjük. Erre jó megoldást jelenthetnek különböző, gyakorlott fodrászok általi hajkezelések, étrend-kiegészítők, vagy olykor szimplán az is, ha változtatunk a hajápolási szokásainkon.

Mindent összevetve tehát, ha jót szeretnél a hajadnak, akkor ápold gondosan, és ha úgy érzed, egy profi fodrász tanácsát is kérd ki, hogyan alakítsd a hajápolási rutinodat.

Emellett amennyire csak lehet, kerüld a hajvasalók, a hajsütővasak használatát, amennyire csak lehet, próbáld meg ritkán festetni a hajad – lehetőleg minőségi alapanyagokkal, megbízható fodrászra bízva -, és néhány havonta vágass a végéből, hogy még könnyebben fel tudjon frissülni.

Forrás: independent.co.uk, allure.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást