A bodzavirágokat száraz napon szedjük le, lehetőleg késsel vagy ollóval (kevesebb virágpor hullik ki belőle), a közutaktól távol. Mossuk meg alaposan a virágokat, mert gyakran rovarok látogatják meg őket.
Amire szükséged lesz:
– Rengeteg bodzavirág, kb 100 fej (ha tudod számolni..)
– 5 kg cukor
– 8 citrom felszeletelve
– 8 lime felszeletelve
– 5 liter forró víz
– 150g citromsav
Elkészítése:
1. Helyezzük a virágokat, citrom- és limeszeleteket egy nagy, hőálló üvegedénybe, egyenletesen szórjuk bele a cukrot és öntsük le a forró vízzel.
2. Hagyjuk kihűlni és tegyük az ablakpárkányra 3 napig, lazán lefedve (de nem légmentesen lezárva, csak annyira, hogy a rovarok ne menjenek bele).
3. A harmadik napon szűrjük le a levét egy finom szűrőn keresztül, tegyük egy nagy fazékba, forraljuk fel, adjuk hozzá a citromsavat, keverjük el és főzzük 10 percig.
4. Öntsük tiszta üvegekbe, zárjuk le és tartsuk hűtőben. Vízzel felhigítva, citromszeletekkel, esetleg jégkockával tálaljuk!