6 hazai botanikus kert, amit látnod kell

6 hazai botanikus kert, amit látnod kell

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 6 hazai botanikus kert, amit látnod kell

A virágok szerelmesei sok olyan helyszín közül választhatnak itthon, ahol a természet hazai kincsei mellett jó néhány különlegességgel is megismerkedhetnek.

Néhány fontos tudnivaló

Az arborétumok nem csak akkor jelentenek fantasztikus élményt, ha történetesen a botanika megszállottjai vagyunk. Az óriási fák, a virágzó bokrok, vagy éppen egy trópusi légkörű üvegház azokra is nagyon pozitív hatást tesz, akik „csak” töltődni érkeznek ezekre a helyekre.
Tartsuk szem előtt, hogy minden botanikus kert természetvédelmi terület, így állatot bevinni nem szabad. Ezenkívül semmilyen növényt ne szedjünk le, még akkor sem, ha biztosan tudjuk, hogy az nem védett, hiszen az arborétumban ez is törvényellenes.
Ahhoz, hogy ezek a kertek megőrizhessék fantasztikus kinézetüket és különleges növényritkaságaikat, a szabályok betartása fontos, hiszen egy-egy érzékenyebb növény élete múlhat rajta.

Alcsúti Arborétum

A településen 1825-töl kezdődött meg a különleges növények gyűjtése. Ez a szenvedély akkoriban sem volt olcsó, így nem véletlen, hogy uralkodói körökből került ki az alapító is, aki nem volt más, mint József nádor.
A főherceg klasszicista kastélyához tartozó kert 40 hektáron terül el, ahol számtalan növényritkaságot gondoznak. A terület egyik legszebb látványossága a hóvirágünnep, amikor ennek a védett, fehér szépségnek százai által alkotott paplan befedi a tájat.
www.alcsuti-arboretum.hu

Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

Amikor a kolozsvári egyetem szegedre költözött, a várostól nagyjából 11 és fél hektár területet kapott, hogy füvészkertet hozhasson létre. Ennek építése meg is kezdődött 1925-ben az alapító igazgató, Győrffy István által, aki a gyűjtőutak anyagát használta ehhez.
A kert természetesen nagy hangsúlyt helyez az oktatásra, illetve a látogatók pihenésére. Az esztétikai élmény mellet fontosnak tartják a növények sokszínűségének bemutatását, illetve a kertben található madarak ismertetését is.
www.fuveszkert.u-szeged.hu 

Agostyáni Arborétum

Az arborétumot 1953-ban alapították egy pályázat alapján, bár a terület értékeit már az Eszterházyak is felismerték. Alapvetően fás szárú növények részére került kialakításra, melyek vagy őshonosak, vagy honosítás alatt álltak.
Az arborétum csak előzetes bejelentkezés után, és kizárólag vezetéssel látogatható, ám a belépő ára még így is elhanyagolható.

ELTE füvészkert

Akik olvasták a Molnár Ferenc művét, a Pál utca fiúkat, előttük nem ismeretlen az ELTE füvészkertje sem, hiszen a regényben nem egyszer előfordul, sőt, a leglényegesebb események közül is sok ezen a területen játszódik. Egy valódi különlegesség, hiszen a nyolcadik kerületben, tehát a város szívében találhatjuk ezt a nyugalomszigetet.
A kert mai területét József nádor támogatásával az egyetem a Festetics családtól vásárolta 1847-ben. Csodálatos látványt nyújt, az évente megrendezett cseresznyevirágzási ünnep.
www.fuveszkert.org 

Nemzeti Botanikus Kert- Vácrátót

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete által működtetett arborétum nem kevesebb, mint 180 éves múltra tekint vissza. Amellett, hogy itt találhatjuk hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteményét, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a 25 hektáros területen emellett 62 madár, 22 hal, és 72 puhatestű faj is jelen van.
Aktuális programjai közül nagyon ígéretes hangzik a tulipánok bemutatása, amely nem kevesebb, mint 60 fajt ölel fel, és a kinyílt virágfejek 400 négyzetméternyi területet fednek le.
www.botkert.hu

Tiszakürti Arborétum

A terület „működést” egyszerű grófi kertként kezdte, csak később lényegült át arborétummá. Megszületését a Bolza családnak köszönheti, akik világot járt emberek voltak, és a tiszai árterületen lévő telekre főúri kertet álmodtak.
Teljes intézményi önállóságát 1990-ben nyerte el, majd 2001-ben a park teljes területe, vagyis nem kevesebb, mint 60 hektár, országos természetvédelmi terület lett.

Kép forrása: puszta.com

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!