Nem hátra-, hanem előrelépés! Felnőttként vissza az iskolapadba

Nem hátra-, hanem előrelépés! Felnőttként vissza az iskolapadba

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Nem hátra-, hanem előrelépés! Felnőttként vissza az iskolapadba

A mai, nagyon gyorsan változó világhoz hozzátartozik sajnos az is, hogy néha nem elég a már megszerzett szakképzettségünk, és muszáj magunkat továbbképezni. De sokaknál jön el az a pont is, hogy idővel ráébrednek, mégsem azt szeretnék csinálni, amit korábban már elhatároztak.

Felnőttként tanulni lehet mert muszáj, de azért is, mert szimplán hiányzik a tanulás, vagy elkezd nagyon érdekelni minket egy új ismeret. Legyen szó egyetemről, vagy akár egy OKJ-s képzésről, felnőttként tanulni nem a legegyszerűbb vállalkozás, de határozottan profitálhatsz belőle. Mivel hamarosan itt van a felvételi jelentkezések ideje, cikkünkben összeszedtük neked, miért jó, ha visszaülsz akár a 30-as éveidben is az iskolapadba.

Miért más felnőttként tanulni?

A gyermekkori tanulás alapvetően egy olyan dolog, amely kötelező: iskolába járunk, mert tankötelezettek vagyunk. Sokaknál a felsőoktatás is hasonló dolog, családi nyomásra választanak néhányan magasabb oktatási intézményt, és nem hagyják abba a tanulást.

A felnőttkori tanulás egyik nagy előnye ezzel szemben az, hogy ezt mi magunk választjuk, saját motivációra kezdünk bele, és ez hatalmas lendületet adhat. A felnőttkori, sőt, akár az élethosszig tartó tanulás nagyon hasznos, hiszen nem hagyja berozsdásodni az agyunkat, és még akkor is tud új kihívásokat nyújtani, ha arra a munkánkban már nincs lehetőség.

Felnőttkorban sokkal célirányosabban állunk neki a tanulásnak, hiszen a legtöbbször az alapmotivációt az adja, hogy tudjuk, bizonyos területeken hiányosságaink vannak, tovább kellene fejleszteni a képességeinket, vagy esetleg megcsömörlöttünk az addigi karrierünkben, és úgy érezzük, eljött a váltás ideje.

Mivel tudatosan állunk neki ilyenkor a tanulásnak, természetesen az elvárásaink is mások ezzel kapcsolatban: elsősorban olyan oktatásra vágyunk, amely praktikus, gyakorlatorientált, mert tényleg szeretnénk kézzel fogható tudást kapni, ha már visszaültünk az iskolapadba. Éppen ezért felnőttként érdemes úgy iskolát választanod, hogy megnézed, milyen arányban vannak az elméleti és gyakorlati tananyagok, főként ha egy teljesen új dologba vágnál neki a munka terén, hiszen az elsődleges tapasztalatot itt fogod ehhez megszerezni.

Hogy a nehézségeket is lásd

A felnőttkori tanulásban az egyik legnagyobb kihívást az idő jelenti. Mivel azt már nem teheted meg, hogy felhagysz a munkával, ezért dolgozni is kell az iskola mellett. Érdemes olyan képzést választanod, amely hétvégén van, de ha a munkahelyeden meg tudod beszélni, hogy néha előbb mész, de ezt az időt akár csúsztatva ledolgozod, akkor beiratkozhatsz egy esti iskolarendszerű képzésre is. Emellett ha még család is van, akkor úgy kell beütemezni az iskolát, hogy az a gyerekeknek se okozzon problémát.

Ha felnőttként vágunk bele az oktatásba, akkor szintén nagy nehézség lehet, hogy az agyunk már nem úgy fog, ahogyan régen: amióta nem ültél iskolapadban, azóta más jellegű kihívásokkal, problémákkal találkoztál, mint a vizsgaszituációk, ezért az agyadatvissza kell állítanod tanulási üzemmódba. Sokan azon a ponton buknak el, hogy ha valami a második-harmadik nekifutásra sem úgy jön össze, ahogy eltervezték, akkor megijednek, elvesztik a motivációjukat, és akár az egész iskolát feladják. Pedig fiatalabb korban is igaz, hogy a folyamatos gyakorlással lehet elérni a kívánt célokat, és ez felnőttként is így van.

Nem érdemes azért lemondani a dologról, mert egy kicsit nehézkesen indul: megéri akár élethosszig is tanulni, ha van rá lehetőség, hiszen az agyunkat is fitten kell tartanunk, és emellett olyan tudásra tehetünk szert, amely sokszorosan meg fog térülni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást