Hatékony lazítás öt percben – így hat rád az autogén tréning

Hatékony lazítás öt percben – így hat rád az autogén tréning

Címlap / Életmód / Egészség / Hatékony lazítás öt percben – így hat rád az autogén tréning

Már 2-3 perc is elegendő a gyakorláshoz. A segítségével oldhatod szorongásaidat, fájdalmaidat. Az ellazulás technikáját könnyen megtanulhatod és végezheted, ha szakítasz rá egy kevés időt az életedből, és találsz magadnak egy csendes helyet. A gyakorlatokat több helyről is elsajátíthatod, mi Dietrich Langen: Autogén tréning (Holló és Társa Kiadó, 1999) című könyvét használtuk.

A hatásai röviden

Az „autogén” szó görög eredetű, jelentése: „belülről származó”. Figyelmünk összpontosításával képesek vagyunk ellazítani magunkat.

Könnyen megtanulható és elvégezhető, sokféle probléma és betegség esetén hatásos.

Mély ellazulást feltételez, amely során gondolataink erejével befolyásolni tudjuk a testünkben és a lelkünkben zajló folyamatokat.

Segít az alvásban, megszünteti a fájdalmakat, javítja a teljesítőképességet a tanulásban és a sportban, edzi a vérkeringést. 

Egy másik tudatállapot

Naponta többször átkapcsolhatunk egy másik tudatállapotra, amely az alvás és az ébrenlét között van.

Izmainkat ellazítjuk, elnehezülünk, testünket kellemes melegség járja át. Érzelmi rezonanciánk enyhül, ezért a kellemetlen ingerek kevésbé tudnak hatni ránk.

Öngyógyító képességeink erősödnek, személyiségünk fejlődik, és könnyebben megbirkózunk a problémáinkkal.

Testileg és lelkileg kiegyensúlyozottabbak leszünk, érzelmeink stabilabbá válnak. Pánikbetegség esetén is segít.

Rövid gyakorlatok

A gyakorlatok csak 2-3 percig tartanak, és rendszeresen végzendők. Ha reggelenként sietsz, akkor elég, ha az ébresztőórát 5 perccel korábbra állítsd be.

Azért állítsd be 5 perccel későbbre is, ha nem akarsz visszaaludni. Ha hajlamos vagy elaludni, akkor a gyakorlatokat ne az ágyban, hanem a szőnyegen fekve vagy széken ülve végezd. Ha fáradt vagy, mosd meg az arcodat, ha teheted, még le is zuhanyozhatsz, és utána gyakorolj. 

Napközben gondoskodj róla, hogy az az 5 perc, amit magadra szánsz, teljesen zavartalan legyen, például ne csengjen a telefon, és ne kelljen közben a WC-re menned.

Egy idő után észre fogod venni, hogy az autogén tréning közben annyira elmélyülsz, hogy függetleníteni tudod magad a környezetedből. Ettől kezdve bármikor és bárhol foglalkozhatsz vele.

Amikor este végzed a gyakorlatokat, érdemes felkészülni arra, hogy utána elalszol. Feküdj le az ágyadba, és oltsd le a lámpát. 

Lazítás

Mivel a tréning nem igényel sok időt, ezért napközben bármikor gyakorolhatsz. Megtisztulnak a gondolataid, felfrissülsz, és erőt gyűjthetsz a nap hátralévő részéhez. 

A mély ellazulást és a jobb vérellátást, ami a melegség és a nehézség érzésével jár, az idegrendszer irányítja. A központi idegrendszer érzékeli a környezetből és a szervezetből érkező információkat, és válaszreakciókat indít be.

Azok az izomrostok, amelyeket tudatosan ellazítunk, ezt az ellazulást továbbítják az agy különböző területeihez. 

Az érzelmi reakciók enyhülnek. Az izmok elernyednek, így a készenléti állapot megszűnik. Az olyan zavaró érzések, mint a szorongás, a lehangoltság vagy a nyugtalanság, megszűnnek, de legalábbis csillapodnak.

Az autogén tréning annyira pihentető hatású, hogy pótolja az ebéd utáni alvást. Abban is segít, hogy szüléskor vagy a fogorvosnál a fájdalmak enyhüljenek.

A tudatmag

Mindenkinek egyéni ritmusa van. Ezt figyelembe véve nyugodtabban tudsz az ellazulásra koncentrálni.

A lényeg, hogy rendszeresen gyakorolj. A rendszeres gyakorlásnál fellép egy pszichológiai jelenség, amit a „tudatmező beszűkülésének” vagy „belső összeszedettségnek” nevezünk.

Ez az állapot akkor következik be, amikor a külső ingereket fokozatosan letompítod, és a tudatod már csak egy dologra összpontosít. Az egyenletes légzés segít az elérésében.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást