10 hatalmas tampon baki – Lehet, hogy te is rosszul használod?

10 hatalmas tampon baki – Lehet, hogy te is rosszul használod?

Címlap / Életmód / Egészség / 10 hatalmas tampon baki – Lehet, hogy te is rosszul használod?

A tamponhasználat viszonylag egyszerű dolognak tűnik, pedig nőgyógyászok szerint ezt is el lehet rontani. Az alábbi tíz hiba például elég gyakori, és fogadjunk, hogy egyet-egyet te is elkövetsz belőlük néha, még akkor is, ha tudod, hogy nem feltétlenül szerencsés – de még akkor is, ha nem is tudod, hogy ezzel valójában rosszat teszel.

Érzed, hogy benned van

A leggyakoribb hiba még mindig az, ha a lányok rosszul helyezik fel a tamponjukat – nem kell fájnia ahhoz, hogy ne legyen jó helyen, elég, ha napközben néha érzed, hogy benned van. Ha helyesen használnád, akkor abban a 6 órában, amíg benned van, észre sem szabadna venned, csak akkor, ha már kezd megtelni.

A tamponodban alszol

Szakértők azt ajánlják, hogy 6 óránál tovább ne legyen fenn a tampon, különben fennáll a fertőzés veszélye. Ha nem alszol annyinál többet, akkor nem vészes a helyzet (de inkább aludj, mert az emberek nagy részének a 7-8 óra alvás minimum kell), de ha ennél több pihenésre van szükséged, inkább betétet vagy menstruációs kelyhet használj éjszakára.

Csak úgy bedobálod a tamponodat a táskádba

Ha rohan az ember, nincs ideje még tokocskába is beletenni a tamponjait, ha viszont hosszú távon tárolod a táska alján őket, komoly fertőzéseket is összeszedhetsz, ha megsérül a csomagolásuk. Inkább mindig legyen minden táskádban néhány darab belőlük, méghozzá külön nekik fenntartott tokban.

Nem tartod be a 6 órát

Egy-két alkalommal nincs probléma azzal, ha elfelejted 6 óra után kivenni a tamponodat, de ha ebből rendszert csinálsz, komolyan megnő a fertőzések esélye – még a komolyabbaké is. A toxikussokk-szindrómába például bele is lehet halni.

Csak használat után mosol kezet

Sokkal fontosabb, hogy tiszta kézzel helyezd fel a tampont, ezért nagyon figyelj arra, hogy minden egyes használat előtt moss kezet szappanos vízzel! Még akkor is, ha nem éppen ideálisak a körülmények, például egy fesztiválon vagy, vagy nyaralsz – legyen nálad kézfertőtlenítő ilyenkorra is.

Nem figyelsz arra, milyen nedvszívó képességűek

Bár csak kicsit, a nagyobb nedvszívó képességgel rendelkező tamponok megnövelhetik a toxikussokk-szindróma kialakulásának esélyét.

Így tényleg csak akkor használd őket, ha nagyon erős a menzeszed. Egyébként is érdemes odafigyelni a kategóriákra, hiszen nem hiába találták ki őket, sokat segíthet, ha a vérzésednek megfelelőt használod.

Akkor is használsz tampont, ha köztes vérzésed van

A köztes vérzés elég gyakori jelenség, történhet stressz hatására, de normál beágyazódási időszakban is jelentkezhet. Ilyenkor azonban nem érdemes tampont használni, mert ez megzavarhatja a hüvely természetes mikrobiomját, ami nagyon fontos ahhoz, hogy a fertőzéseket vissza tudja verni. Ilyenkor inkább tisztasági betétet használj, ha pedig nagyon erős a köztes vérzésed, fordulj orvoshoz!

Nem cseréled ki a nagydolog után

Ha a tampon zsinórjára bármilyen nem oda illő baktérium kerül, az fertőzést okozhat a hüvelyben, ezért érdemes minden székletürítés után tampont cserélni. Már csak azért is praktikus lehet, mert ilyenkor a tampon elmozdulhat, és kényelmetlenséget okozhat később.

Nem figyeled a lejárati dátumot

A tamponoknak is van szavatossági idejük, ami után megnőhet a fertőzés esélye – ki tudja, hogy a használt anyagok és a különböző vegyszerek milyen hatást fejtenek ki a későbbiekben? Még akkor sem érdemes lejárt tampont használni, ha a doboza érintetlen, és soha nem bontotta ki senki.

Illatosított tampont használsz

Bár jóval kellemesebb lehet, mint a hagyományos, szakértők szerint nem a legjobb döntés ilyet használni, főleg, ha érzékeny vagy a különböző illatosított termékekre. Biztos, ami biztos, inkább használj hagyományosat, nehogy kiütéseid legyenek, vagy viszketést okozzon az eszköz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást