Így használd fel a tojást (nemcsak ételbe)

Így használd fel a tojást (nemcsak ételbe)

Címlap / Otthon / Háztartás / Így használd fel a tojást (nemcsak ételbe)

A tojás nem csupán egyik fő táplálékunk, hanem ezen kívül számos felhasználási módja is ismert. Tudd meg, melyek ezek, és alkalmazd is őket bátran!

Sütemények fő alapanyaga

A legtöbb sütemény tésztája elképzelhetetlen lenne tojás nélkül – bár léteznek külön tojásmentes ételek-. Ezáltal sokkal könnyebb és lágyabb alapot kapunk, így édességünk kevésbé szárad ki pár nap elteltével.

Persze ehhez az kell, hogy óvatosan válasszuk szét a fehérjét a sárgájától, majd az előbbit olyannyira keményre verjük fel, hogy ne is moccanjon meg a tálkából! Vigyázat, csak óvatosan adjuk hozzá a többihez, nehogy összetörjön a hab!

Magas vitamin és ásványi anyag tartalom

Köztudott, a tojás vitaminban és ásványi anyagban bővelkedik. Többek között az agy serkentőjének is nevezik, mivel nagy mennyiségben tartalmaz kolint, mely igencsak pozitív hatással van az idegrendszer működésére, és javítja a koncentrációképességet, valamint a memóriát is.

Ezen kívül magas kalcium tartalma miatt a csontok egészségében is fontos szerepet játszik, a D-vitamin segítségével pedig segít elkerülni a csontritkulást, tehát fogyasztását előszeretettel ajánlják mind a kisgyermekek, mind az idősebbek esetében.

Fontos tudni, hogy sokan úgy gondolják, hogy nagyban megemeli a koleszterinszintet. Az igazság azonban az, hogy valóban van koleszterintartalma, viszont jelentős mértékben nem növeli meg annak a szintjét a szervezetben.

Kutyáknak is

Sok kezdő kutyatulajdonos megveszi a drága kalciumos táplálékkiegészítőt a kutyájának, pedig sokkal olcsóbb megoldást is választhatnának.

Ugyanis amikor tojást használunk, akkor felesleges eldobnunk a héját, mert ha azt gondosan összetörjük, és az ételébe keverjük, akkor az pótolja a kedvencünk számára szükséges kalcium mennyiséget.

Ha azonban a kutyatáp elegendőt tartalmaz belőle, akkor elég csak hébe-hóba odaadni neki, de ha nem prémium minőségűt veszünk, akkor sokkal gyakrabban kényeztethetjük ezzel a finomsággal- mivel nem csak egészséges, de általában nagyon is szeretik!

Dísz, nem csak húsvétkor

Húsvét táján a legtöbb lakást hímes, díszes tojások díszítik. De miért kéne csakis egyetlen időpontban kidekorálnunk velük a szobát?

Készíthetünk belőlük például a gyerekeknek fellógatható állatos figurákat.

Gyönyörű éke lehet az asztalnak, ha apró strasszokat, illetve üveg- vagy tükördarabokat ragasztunk rájuk, majd beletesszük egy mutatós tálba, köréjük pedig rakhatunk színes, szárított virágokat, esetleg potpourrit.

Bőrápolás

Köztudott, hogy a tojás a legtöbb házi készítésű pakolás alapanyaga. Viszont kevesen alkalmazzák csupán a fehérjét, amely kiváló mitesszer eltávolítóként is funkcionálhat.

Egyszerűen válaszd szét a fehérjét a sárgájától, majd az előbbit egy ecsettel vidd fel pár rétegben az arcodra- persze miután azt alaposan letisztítottad- majd hagyd megszáradni. Utána óvatosan húzd le a bőrödről, úgy, mint a boltokban kapható készítményeket! Igazán hatásos, és nem utolsó sorban meglehetősen olcsó!

Hajpakolás

És ha már egyszer a bőrre is lehet alkalmazni, akkor miért is ne lehetne a hajunkat is megszépíteni vele?!

A tojásos pakolások, igaz, nem tartoznak a legkedveltebbek közé, mivel lemosásuk eléggé nehézkes és időigényes feladat, viszont ha rendszeresen hozzákeverjük a balzsamunkhoz, akkor egy idő után gyönyörű és puha sörénnyel büszkélkedhetünk.

Tojáshéj a kertben

A tojáshéj a benne található értékes anyagoknak köszönhetően nem csak nekünk, illetve a házi kedvenceinknek való, hanem a növényeknek is.

Trágyázáskor, illetve a komposzthoz nyugodtan adjunk belőle, hogy a frissen ültetett virágaink még egészségesebb és szebbek legyenek!

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!