Így tudod könnyebben lenyelni a gyógyszert – Minden 3. embernek nehéz

Így tudod könnyebben lenyelni a gyógyszert – Minden 3. embernek nehéz

Címlap / Életmód / Egészség / Így tudod könnyebben lenyelni a gyógyszert – Minden 3. embernek nehéz

Pedig vannak tippek és trükkök arra vonatkozólag, hogy hogyan lehet segíteni a helyzeten – próbáld ki ezeket, ha te is hasonló cipőben jársz!

A gyógyszerek lenyelése olyan nagy probléma, hogy külön kutatások készülnek arra, hogyan lehetne segíteni azokon, akik vagy nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudják lenyelni a pirulákat. Olyan is van ugyanis, hogy valaki képtelen bevenni a gyógyszerét, mert fizikailag nem tudja lenyelni azt.

A Heidelbergi Egyetem kutatása szerint két módszerrel lehet könnyíteni a helyzeten: az egyiknek ahhoz van köze, ahogy a kísérő italt megisszuk, a másiknak pedig ahhoz, hogy hogyan tartjuk a fejünket, miközben nyelünk.

Az első módszer

Az első módszer lényege az, hogy a pirulát a nyelvre kell rakni, aztán rászorítani a szánkat arra az üvegre, aminek a tartalmával le akarjuk kísérni a gyógyszert. Nagy kortyokat kell inni, hogy a folyadék elsodorja a nyelven lévő pirulát, és ne is érezzük, ahogy azzal együtt lenyeljük a nagy kapszulát.

Három-négy nagy kortynak már elégnek kell lennie ahhoz, hogy a torkunkon se érezzük a gyógyszert.

A második módszer

A második módszer a kutatás szerint még sikeresebb, mint az első. Ez ugyanúgy indul, mint az előző: tegyük a gyógyszert a nyelvünkre, majd igyunk egy korty folyadékot, de ne nyeljük le.

Hajtsuk előre a fejünket, az állunkat közelítsük a mellkasunk irányába, és ekkor nyeljünk. A kutatásban résztvevők 89 százalékos eredményjavulást mutattak ezzel a módszerrel, míg az előbbivel 60 százalékos javulás jelentkezett. Persze a kutatók arra is rámutattak, hogy ha nagyon nehezedre esik lenyelni a gyógyszereket, kérdezd meg róla az orvosodat is, mert lehet, hogy valami komolyabb probléma áll a háttérben.

A két, kutatott módszeren kívül persze vannak még más megoldások is, amik megkönnyíthetik a gyógyszerek lenyelését: ha pudinggal vagy sűrű gyümölcslével próbálod lekísérni, az állaga miatt könnyebben csúszik majd. Sőt, a legegyszerűbb megoldás valószínűleg az, ha kisebb részekre vágod a pirulát, amit már sokkal könnyebb egymás után külön-külön lenyelni.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

2 hozzászólás

 • Zs.
  2021.12.06., 20:19

  Én egy kiskanál mézbe szoktam beletenni a gyógyszert és gondosan belenyomkodom, hogy mindenhol ellepje, majd ezután vízzel beveszem.

  Válasz
 • Zildi
  2021.12.06., 20:42

  Hová lett a régen használt ragyogó ostyalap???
  Semmi gond nem volt akkor a gyógyszer bevevéssel.
  Az ostya a víztől síkos lett, és belebugyolált gyógyszer vele együtt szinte észrevétlenül lecsúszott.
  Vissza az ostyalapokat!

  Válasz

Írj egy hozzászólást