Míg a 19. századi Franciaországban a nőknek tilos volt vállalkozásokat vezetniük, három özvegyasszony, akik mentesültek a szabály alól, Champagne egyik legelismertebb birodalmát hozta létre.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Louise Pommery
A második özvegy, aki forradalmasította az iparágat, Louise Pommery volt. Az 1819-ben született Pommery Clicquot életének vége felé lépett be a pezsgőgyártásba. Fiatal korában édesanyja Angliába küldte iskolába – ez a szokatlan lépés később előnyére vált.
„Nem csak varrni tanították meg” – mondta Alain de Polignac herceg, Louise Pommery dédunokája. „Az édesanyja olyan oktatást biztosított számára, ami szokatlan volt egy polgári lány számára abban az időben.”
Tanulmányai után Louise férjhez ment Alexandre Pommeryhez, aki 1856-ban Narcisse Grenóval társult, hogy a már meglévő pezsgőházát továbbfejlessze, és létrehozza a Pommery et Grenót. Alexandre 1858-ban meghalt. Louise Pommery számára egyértelmű volt a következő lépés. A férje halála után nyolc nappal átvette az üzletet.
„A sors lecsapott, és Madame Pommery készen állt” – mondta de Polignac. „Volt egy 15 éves fia és egy csecsemő a karjaiban, és ahelyett, hogy visszatért volna az anyja otthonába, úgy döntött, hogy átveszi a Champagne-házat.”
Míg a Clicquot meghódította Oroszországot, a Pommery eltökélte, hogy az angol piacot birtokolja. Abban az időben a pezsgő fájdalmasan édes volt – egyes palackokban akár 300 gramm maradékcukor is lehetett, szemben a ma jellemző 12 gramm körüli értékkel -, és jégen, jégkásaként szolgálták fel. Így az angolok, akiknek jellemzően szárazabb volt az ízlésük, nem különösebben kaptak rá a pezsgőre. Pommery azonban úgy érezte, hogy olyan pezsgőt tud készíteni, amely rászoktatja őket.
Brut pezsgője 1874-ben került a piacra. A stílus jellegzetesen száraz, friss és élénk volt. Tökéletesen kiegyensúlyozott, könnyed illatú, finom, de magabiztos. És az ital berobbant az angol piacra.
