Oltás: Mikor kérjem a harmadik Covid-védőoltásomat?

Oltás: Mikor kérjem a harmadik Covid-védőoltásomat?

Címlap / Hírek / Oltás: Mikor kérjem a harmadik Covid-védőoltásomat? / 2. oldal

Van, ahol csak a veszélyeztetettek kapják

A CDC ajánlásai alapján a harmadik oltóanyag-adagok az Egyesült Államokban például jelenleg azok számára érhetőek el, akik közepesen vagy súlyosan immunszuppresszívnek számítanak. Ide tartoznak azok, akik jelenleg is aktív, kezelés alatt álló rákbetegek, szervátültetettek és az immunrendszert elnyomó gyógyszert szednek. Továbbá, akiknek volt már őssejt-transzplantációjuk az elmúlt két évben, HIV-fertőzöttek magas vírusterheléssel. Ezen kívül azok is, akik nagy dózisú szteroidokat vagy más, az immunrendszert elnyomó gyógyszereket szednek.

A CDC iránymutatása szerint azok a harmadik adag Moderna vagy Pfizer vakcinát 28 nappal a második adag után kaphatják meg azok, akik számára ez indokolt.

StefaNikolic/istockphoto.com

Itthon bárki kérheti

Magyarországon a harmadik oltásra augusztus eleje óta lehet jelentkezni. Ezzel Magyarország volt az első európai ország, amely megnyitotta ezt a lehetőséget.

Az eeszt.gov.hu időpontfoglalóban az foglalhat időpontot, aki elmúlt 18 éves, és a második oltását (vagy egydózisú Janssen vakcina esetén az elsőt) már több mint 4 hónapja kapta meg.

Az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás felvétele – írja a koronavirus.gov.hu. Aki nem tud interneten foglalni, a háziorvosánál is kérheti a harmadik  oltás beadását. A kormányzati tájékoztató szerint a harmadik oltásra az agresszívabb delta variáns miatt van szükség. Emellett azért is, mert a vírus és annak mutánsai ellen nem a lezárások és a korlátozások jelentik a megoldást, hanem az oltás.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást