Oltás: Mi történik, ha másfajta oltást kapsz, mint az első körben kaptál?

Oltás: Mi történik, ha másfajta oltást kapsz, mint az első körben kaptál?

Címlap / Hírek / Oltás: Mi történik, ha másfajta oltást kapsz, mint az első körben kaptál? / 2. oldal

„Úgy gondolom, hogy az adatok azt mutatják majd, hogy a kombinálás minden bizonnyal nagyon hatékony a további és hosszabb védelem biztosítására” – mondta a CNN-nek. „Az összes oltás hatását fokozni tudjuk majd.”

Noha Lyke hangsúlyozta, hogy az adatok még hiányosak, azt mondta, hogy az eredeti dózistól eltérő típusú vakcinával végzett oltás erősebb antitestválaszt adott, mint az azonos típusú vakcina a vizsgálataik során.

VioletaStoimenova/istockphoto.com

„Megjegyezném, hogy a semlegesítő antitestek mennyisége megnőtt az elsődleges oltási sorozat bármely fokozására válaszul” – mondta. „A tanulmányt nem arra tervezték, hogy összehasonlítsa az ” – tette hozzá. Más szóval nem tudta megmondani, hogy melyik márkával oltva lehet elérni a legnagyobb hatékonyságot.

Európában Magyarország volt az első ország, amely lehetővé tette, hogy a harmadik oltásra is jelentkezzenek. Aki emlékeztető oltást szeretne kapni, az  az eeszt oldalán teheti ezt meg, feltéve, hogy a második oltása (vagy egy dózisú oltóanyag esetén az első oltása) óta eltelt legalább 4 hónap.

A koronavirus.gov.hu szerint az „időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás felvétele”. Továbbá „az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése indokolttá teszi, hogy megerősítsük azok immunvédelmét, akik korán, az elsők között kapták meg az oltást.” A harmadik, akárcsak a korábbiak, szintén önkéntes és ingyenes. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást