Oltás: Mi történik, ha másfajta oltást kapsz, mint az első körben kaptál?

Oltás: Mi történik, ha másfajta oltást kapsz, mint az első körben kaptál?

Címlap / Hírek / Oltás: Mi történik, ha másfajta oltást kapsz, mint az első körben kaptál?

Az oltóanyag-szakértők számára nem meglepő, hogy biztonságos a vakcinatípusok keverése – írja a CNN. Az emberek ezt rendszeresen megteszik különféle oltóanyagokkal, beleértve az influenza elleni oltásokat is, amelyeket hat-hét különböző cég készít csak az Egyesült Államokban egy adott évben, különféle receptúrák alapján. Ide tartoznak a csirketojásokból, hernyósejtekből és kutyavesesejtekből készült vakcinák, három vagy négy különböző influenzatörzs ellen védelmet nyújtó vakcinák, valamint injekciós vagy orrspray-vel beadott vakcinák.

Sok országban a gyermekeket először gyermekbénulás elleni védőoltást kapnak, majd egy másik, orális készítménnyel erősítik meg azt. Ez a kombináció biztonságosabb és hatékonyabb lehet.

Mit tudunk a különböző vakcinákról?

A Pfizer és a Moderna vakcina egyaránt mRNS-oltás, amelyet lipidekbe csomagolt hírvivő RNS-nek nevezett genetikai anyag felhasználásával készítenek. Ezek a szervezet sejtjeit kis koronavírus-darabkák előállítására utasítják az immunválasz serkentése érdekében. A Johnson & Johnson’s Janssen vakcina egy másik módszert használ. Egy génmanipulált megfázás vírust, az úgynevezett adenovírust, amely önmagában nem tud replikálódni, de képes eljuttatni a koronavírus egy kis darabját a sejtekhez, és immunválaszt is stimulál.

Az AstraZeneca vakcinája a Johnson & Johnson-hoz hasonló technológiát alkalmaz. Számos tanulmány kimutatta, hogy a vakcina és a Pfizer vakcina váltakozó dózisai erős immunválaszt váltanak ki.

A keverés előnyös lehet

A különböző vakcinatípusok keverése kiszélesítheti az immunválasz típusát – mondta Dr. Angela Branche, a Rochesteri Egyetem Orvostudományi Karának adjunktusa, aki segít néhány klinikai vizsgálat lefolytatásában, amelyben emlékeztető dózisokat kevernek.

A vektoros vakcina, mint a Janssen vagy az AstraZeneca vakcina, erős sejtes immunitást serkent, tette hozzá. Az mRNS vakcinák stimulálják az antitestek erőteljes hullámzását. A kettő keverése, mondta, „szélesítheti az immunológiai válasz mélységét”.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást