Divat / Stílus

Hány pár cipőd van? Cipővásárlási tanácsok

Hány pár cipőd van? Cipővásárlási tanácsok

Egy nőnek átlagosan 19 pár cipője van, de csak hármat visel rendszeresen – mondta ki egy nemzetközi közvélemény kutatás, amely 1000 nő cipővásárlási szokásait vizsgálta.

A cipők, fülbevalók, nyakláncok és egyéb kiegészítők azonnal divatossá tehetik öltözetünket. Azért van szükségük a nőknek sok cipőre, hogy minden alkalomra, szezonra és stílushoz tudjanak megfelelő lábbelit felvenni. A cipő egy viszonylag olcsó divatcikk, könnyű felpróbálni (nem kell próbafülkékben leizzadni) és nem kell attól tartani, hogy nem jön ránk  súlyingadozásaink következtében.

Egy másik érdekes tény, hogy a nők közel 50%-ának volt már cipő okozta sérülése (bokaficam, zúsódások), nem beszélve a szokásos hólyagok keletkezéséről. Fontos ezért a divatos cipő mellett a legkényelmesebb és legtartósabb kivitelt megvásárolni.

Íme néhány tipp, amit érdemes minden cipővásárlás során figyelembe venni.

1. A cipő kérge
Fontos a sarok megfelelő támasztása, hogy séta közben a sarok ne tudjon túl hátra vagy túl előre csúszni. Mindig válassz olyan cipőt, amely a sarpok-kéregnél elég szoros és kemény ahhoz, hogy megelőzze a csúszásokat, de ne legyen annyira kemény, hogy hólyagok kialakulásához vezessen.

2. Pántok
A pántos cipőkben az a jó, hogy abszolút légáteresztők. Állítsd be olyan szorosra a pántokat, hogy jól illeszkedjenek lábadhoz, de ne szorítsanak. A rugalmas pántok a legjobbak, mert átveszik a lábfej formáját. A T-pántok jó tartást adnak a lábfejnek.

3. Egészséges talpbetét
Minél rugalmasabb anyagból készült a talpbetét, annál kényelmesebb viseletet okoz. A betét ívének egyeznie kell a cipő ívével. Lehetőleg bőrből készült, jól szellőző talpbetéteket válasszunk.

4. Cipősarok
Ha szereted a sarkas cipőket, válaszd a maximum 7 cm-es sarkakat. Bármely ennél magasabb sarok derék- és hátfájást okozhat. Minél szélesebb a sarok, annál stabilabb a cipő. A platform cipők például nagyon kényelmesek, köszönhetően stabilitásuknak.

5. A lejtés mértéke
Minél nagyobb a különbség a lábujjak és sarok közti szint közt, annál nagyobb nyomás lesz a láb elülső részén. Ezért ha magassarkú mellett döntesz, nem árt ha a talp elülső része is magasított.

6. A talp
A talpnak mindig rugalmasnak kell lennie – a gumi, bőr vagy gyenge műanyag a legjobb választás.

7. Díszítés
Ha a cipő csattokkal és egyéb dekoratív elemekkel van díszítve, győződj meg róla, hogy nem ott vannak, ahol a láb hajlik, mert az nagyon kényelmetlen.

8. Felső varrások
Az apró öltésekkel varrt cipők kevésbé rugalmasak, mert a bőr nem tud elég rugalmas lenni. A belső durva öltések dörzsölhetik és irritálhatják a lábat. Keressünk ezért egy kívülről, belülről bőrrel bélelt cipőt. A legjobb a borjúbőrből készült cipő, mert légáteresztőbb, mint az olcsóbb disznóbőrök (azonosítható a kis, látható pórusokról).

9. A felső anyag
Mindig természetes anyagból készült cipőt vásárolj. A légáteresztő bőrök a legpuhábbak és leglábbarátabbak. A szövet is egészséges a lábnak, de nem kényelmes, ha merev. A műbőr cipők a legrosszabb választások, mert nem szellőznek és nem alakulnak a lábfej formájához.

10. A cipőorr
A kerek vagy mandula alakú cipőorrok a legegészségesebbek a láb számára, mert van hely a lábujjaknak. Mindig olyan cipőt válassz, amelyben van helye a lábujjaknak a mozgásra, de nem annyira, hogy bőnek érezd. A hegyes cipő nem feltétlenül rossz választás, de a túl keskeny hegy a lábujjak tövétől legalább 1 cm-re kezdődjön.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást