Pár csepp kóla becsapja a Covid-tesztet – A magyarázat

Pár csepp kóla becsapja a Covid-tesztet – A magyarázat

Címlap / Életmód / Egészség / Pár csepp kóla becsapja a Covid-tesztet – A magyarázat

A gyerekek leleményessége nem ismer lehetetlent – most néhányan hamis Covid-teszttel lógnak a suliból, amihez csak pár csepp kóla kell. De hogyan működik pontosan a dolog?

A közösségi oldalakon állítólag már tavaly december óta terjed a trükk, miszerint néhány csepp kólával vagy narancslével hamis pozitív gyorstesztet lehet produkálni, ami elég ahhoz, hogy legalábbis a fertőzést kizáró negatív vértesztig otthon lehessen maradni, megúszva ezzel mondjuk egy neccesebb matekdolgozatot.

Bezzeg az én időmben csak azt tudtuk, hogy a krétapor lenyelésétől látványos hányási rohamokat lehet produkálni, a kollégiumi konvektoron pedig kiválóan fel lehetett melegíteni a hőmérőt – de a hamis Covid-teszt már új időknek új dala, hiába no, a gyerekek haladnak a korral.

Persze, kétség sem fér ahhoz, hogy egy világjárvány idején hamis pozitív tesztet produkálni, ezzel esetleg hosszabb-rövidebb időre karanténba kényszeríteni másokat, valamint fölöslegesen terhelni az egészségügyet, abszolút felelőtlen dolog, ezt talán mondanunk sem kell.

Hogy mégis legyen valami oktató jellege is az oktatás megúszását célzó trükknek, nézzük csak meg, hogyan is jelenik meg az üdítőital hatására a kis piros csík a Covid-gyorsteszten?

A lehetséges okok

A kóla pozitív koronavírus tesztet okoz
VioletaStoimenova/istockphoto.com

Az egyik lehetőség az, hogy az italok tartalmaznak valamit, amit az antitestek felismernek és kötődni kezdenek hozzá, akárcsak a vírushoz. A BBC cikke szerint azonban ez elég valószínűtlen. Az antitesteket éppen azért használják az ilyen vizsgálatokban, mert meglehetősen válogatósak annak tekintetében, hogy mihez kapcsolódnak és mihez nem.

Az orrból és a szájból vett mintákon is – el lehet képzelni – rengeteg különféle anyag van. Például bármi, amit a környezetünkből belélegeztünk, és megrekedt az orrváladékunkban, ám az antitestek teljesen figyelmen kívül hagyják a fehérje, más vírusok és a reggeli maradványainak ezt a keverékét. Nem fognak például reagálni arra sem, ha narancslevet ittunk.

Sokkal valószínűbb magyarázat az, hogy az italokban található valami befolyásolja az antitestek működését. A tesztek megtévesztésére számos folyadékot alkalmaztak, a gyümölcslétől a kóláig, de mindegyikben van egy közös vonás – erősen savasak.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»