Hajhullás nőknél

Hajhullás nőknél

Címlap / Stílus / Haj / Hajhullás nőknél

A hulló haj gyakran tünete egy súlyos betegségnek.

Kislánykorban gyakran dícsérik a hajad, mennyire szép dús a hajad, és bár tinédzser éveidet hajegyenesítéssel, hajfestéssel, göndörítéssel töltöd, nincs semmi gondok. De eljöhet az a pillanat a felnőttkor éveiben, amikor a hajkefére egyre több hajszál ragad, és már rég nem kapsz bókokat a dús hajadra.
Ekkor kezdődik az aggodalom. Nem kellemes látvány, amikor annyira el kezdenek gyérülni a hajszálak, hogy látszik tőle a fejbőr.

Mint a páváknak a ragyogó toll, olyan az ember számára a csodálatos haj. Nem az a lényege, hogy melegen vagy hidegen tartson, sokkal inkább azért van, hogy növelje a vonzerőt. A haj kultúrájában élünk, követve a kifutók érzékien dús szupermodell-frizuráit. A haj szorosan kapcsolódik a szexepilhez és önbecsüléshez.

Egy felmérés szerint a nők 24 százaléka jobban fél attól, hogy elveszíti a haját, mint hogy elveszíti egy végtagját. Éppen ezért a ritkuló haj érzelmi válságot eredményez a nőknél. Ha folyamatosan arra gondolsz, mit szól a párod, amikor végigsimítja kezét a hajadon, akkor a kapcsolat már veszélyben van. Elveszted önbizalmad és magabiztosságod.

A hajhullás okai

Számos oka lehet a hajhullásnak, stressz, kemoterápia. 90 százaléka az eseteknek genetikai okok miatt történik. A pajzsmirigy-rendellenesség is oka lehet.
A hypothyreosis nevű betegség tünete a hajhullás. Ha nem gyógyítod ki magad, nem ajánlatos gyereket vállalni, hisz ez a leggyakoribb oka a gyerekek született mentális retardációjának.

Az átlag-életkor, amikor a nők el kezdik hajukat hullatni 25-35 év. Hogy ez fokozottan előfordul menopauza idején, az köztudott. Édesanyánkat sem hibáztathatjuk, mert ha a kopaszság az ősöknél valakivel előfordult, veled is megtörténhet.
Ez ellentétben van a  férfiak kopaszodásával, akiknek az idő múlásával biztosan el kezd hullani. A hajátültetésnek is van egy nehézsége: nem biztos, hogy a hajszálak száma csökkent, lehet, hogy a szálak átmérője csökkent, ezért tűnik gyérnek a hajkorona. A vékony hajszálak pedig nem nőnek olyan hosszúra.

A megoldás

Extrém esetben csak a haj-transzplantáció segít.
Léteznek gyógyszerek, például a nemrég forgalomba hozott finasterid tartalmú Propecia. A gyógyszer hatékonyan és hatásosan szünteti meg a hajhullást, segíti a hajhagymák regenerálódását, visszafordítja a kopaszodást, a kopaszságot. A mellékhatások között szerepel a szexuális zavar, az impotencia (férfiaknál). A kopaszodás elleni készítményt egyelőre csak férfiak számára hozták forgalomba, mert még nem bizonyított a hatóanyag magzatra gyakorolt hatása.

Másik ajánlható gyógyszer, amelynek nincsen ilyen kemény mellékhatásai, ráadásul nőknek is ajánlják, a Hair clinic kapszula.
Ezen kívül különböző cégek ajánlanak hajhullás elleni samponokat és balzsamokat (pl. L’oreal, Vichy).

Amit mindenképpen meg kell tennünk, ha elkezd a szokásosnál jobban hullani a hajunk:

Változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás. Elegendő folyadékbevitel. Kíméljük fejbőrünket és hajunkat. Kerülendők a stresszhelyzetek. Fejbőrmasszázs.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást