Hagyományos zsidó mákos sütemény (Hamantaschen)

Hagyományos zsidó mákos sütemény (Hamantaschen)

Címlap / Életmód / Receptek / Hagyományos zsidó mákos sütemény (Hamantaschen)

A zsidó szokás szerint eredetileg a Purim ünnepe alatt szokás ezeket az ínycsiklandóan finom mákos sütiket sütni, de annyira finomak és egyszerű az elkészítésük, hogy érdemes most eltanulnunk! Lényegében linzer tésztát töltünk mákos töltelékkel és kis táskákba csomagoljuk.

Hozzávalók a tésztához

250 g vaj, szobahőmérsékletű

500 g cukor

5 g vaníliarúd kikapart belseje

3 tojás

1 kg liszt

Hozzávalók a töltelékhez

200 g őrölt mák

250 ml tej

30 g sótlan vaj

150 g cukor

50 g méz

csiper só

2 felvert tojás

A töltelék elkészítése

1. Olvasszuk fel a vajat alacsony lángon, kevergetés mellett adjuk hozzá lassan a tejet, a cukrot és a mézet. Ha összeolvadtak, vegyünk ki belőle kb. 1 csészényit. Ebben gyors keverés mellett keverjük el a tojásokat majd lassan csorgatva keverjük hozzá a forró keverékhez.

2. Főzzük az egészet 3-5 percig közepes lángon, majd vegyük le a tűzről és keverjük el benne a mákot. Hagyjuk lehűlni töltés előtt.

A tészta elkészítése

1. Verjük fel habverő segítségével a vajat, cukrot, tojást és vaníliát. Keverjük hozzá a lisztet.

2. Gyúrjuk össze, majd tegyük hűtőbe legalább fél órára.

3. Nyújtsuk ki a tésztát és vágjunk belőle egy nagyobb pohárral kerek formákat. Mindegyikbe tegyünk mákos tölteléket majd három oldalról hajtsuk be a formák szélét, hogy a képen is látható táskákat kapjuk. Kicsit csípjük össze a széleket.

4. Süssük 180°C-on körülbelül 20 percig.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást