Hozzávalók a tésztához
250 g vaj, szobahőmérsékletű
500 g cukor
5 g vaníliarúd kikapart belseje
3 tojás
1 kg liszt
Hozzávalók a töltelékhez
200 g őrölt mák
250 ml tej
30 g sótlan vaj
150 g cukor
50 g méz
csiper só
2 felvert tojás
A töltelék elkészítése
1. Olvasszuk fel a vajat alacsony lángon, kevergetés mellett adjuk hozzá lassan a tejet, a cukrot és a mézet. Ha összeolvadtak, vegyünk ki belőle kb. 1 csészényit. Ebben gyors keverés mellett keverjük el a tojásokat majd lassan csorgatva keverjük hozzá a forró keverékhez.
2. Főzzük az egészet 3-5 percig közepes lángon, majd vegyük le a tűzről és keverjük el benne a mákot. Hagyjuk lehűlni töltés előtt.
A tészta elkészítése
1. Verjük fel habverő segítségével a vajat, cukrot, tojást és vaníliát. Keverjük hozzá a lisztet.
2. Gyúrjuk össze, majd tegyük hűtőbe legalább fél órára.
3. Nyújtsuk ki a tésztát és vágjunk belőle egy nagyobb pohárral kerek formákat. Mindegyikbe tegyünk mákos tölteléket majd három oldalról hajtsuk be a formák szélét, hogy a képen is látható táskákat kapjuk. Kicsit csípjük össze a széleket.
4. Süssük 180°C-on körülbelül 20 percig.