Húsvét közeledtével egyre népszerűbbek a reszelt sárgarépával készült sütemények. A habos répaszeletet te is elkészítheted a húsvéti asztalra. Ügyelj arra, hogy csak tökéletes sárgarépát használj a sütihez!
Hozzávalók:
250 g reszelt sárgarépa
50 g barna cukor
100 g rozsliszt
3 nagy tojás
½ citrom leve
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
100 g darált mogyoró
100 g vaj
200 ml Hulala habalap
1 kiskanál vanília aroma
250 g mascarpone
marcipán répák a díszítéshez
Elkészítés:
A barna cukrot, tojást, citromlevet, só, vaníliás cukrot vízgőz fölött alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a rozslisztet és a darált mogyorót, és robotgéppel tovább habosítjuk. Belekeverjük a reszelt sárgarépát is.
Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a répás masszát belesimítjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük a süteményt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól megsült-e. A sütit hagyjuk kihűlni.
A habalapot kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a mascarponét és a vanília aromát.
A répás sütit keresztben és hosszában is kettévágjuk. Egy tésztarészt tányérra helyezünk, és elkezdjük felépíteni a habos mogyorós répaszeletet. A tésztát mascarponés krémmel megkenjük, ráhelyezzük a 2. tésztát, amire szintén krém kerül. Ugyanígy járunk el a 3. és 4. tésztalap elhelyezésekor is.
A sütit szeletekre vágjuk, így díszítjük.
A maradék mascarponés krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, és csinos habrózsákat nyomunk a sütiszeletek tetejére. A habrózsákat tovább díszítjük marcipán répákkal.
Azonnal tálalhatjuk, de 1-2 nap múlva is épp olyan finom. Persze a mascarponés krém miatt hűtőben kell tartani.