Otthon

3 gyümölcsös desszertálom az ünnepi időszakra

Ha már a könyöködön jön ki a mézeskalács és a bejgli, és nem szeretnél édes-mézes-cukros-csokis desszertet felszolgálni a karácsonyi ebéd vagy vacsora után, idén tegyél egy próbát a gyümölcsös süteményekkel! Elhoztuk neked a kedvenc karácsonyi desszertjeinket, amelyek mind ízletes gyümölcsökkel készülnek!

1. Lime torta

Van frissítőbb édesség a lime-os desszerteknél? Ha te is visszasírod a nyári citromfagyi ízét, idézd meg az ünnepi menü keretében, egy csodálatos lime torta formájában. Mutatjuk a receptjét!

3 gyümölcsös desszertálom az ünnepi időszakra

Hozzávalók:

  • 1 és ¾ csésze liszt,
  • 1 csipet só,
  • 8 ek. hideg vaj,
  • negyed csésze hideg víz,
  • 1 ek. méz,
  • 2 tk. fahéj,
  • 1,5 ek. porcukor,
  • negyed tk. gyömbérpor,
  • 1 csésze kristálycukor,
  • 1 csésze puha, de nem folyós vaj,
  • másfél csésze lime-lé,
  • negyed csésze reszelt lime-héj,
  • 6 felvert tojás,
  • csoki a díszítéshez.

Elkészítés:

  1. A tészta elkészítéséhez a lisztet keverd össze a sóval és a fűszerekkel, majd morzsold el benne a vajat.
  2. Add hozzá a vizet és a mézet, majd gyúrd össze.
  3. Kivajazott, kilisztezett piteformában süsd meg a torta alapját, 180 fokos, előmelegített sütőben.
  4. A krém elkészítéséhez keverd össze a lime levét a kristálycukorral egy lábasban, majd add hozzá a tojást, a reszelt lime-héjat és a vajat. Főzd az egészet addig, amíg sűrű krém nem lesz, majd hűtsd le szobahőmérsékletűre.
  5. Ha megsült a torta alapja, és kihűlt, töltsd meg a krémmel, majd tedd hűtőbe legalább egy éjszakára.
  6. A tortát dekorálhatod olvasztott csokival, cukorkával, tejszínhabbal, ahogy neked a leginkább tetszik!

2. Habcsók sütemény narancsos sorbet-val

Ez a különleges, aranyló színű desszert az ünnepi asztal dísze lehet, az összes vendéged elámul majd a szépségétől — na meg az ízétől! Szerintünk úgy a legkülönlegesebb, ha hófehér habcsókot készítesz házi narancsfagyival, de a habcsókokat színezheted ételfestékkel is.

3 gyümölcsös desszertálom az ünnepi időszakra

Hozzávalók:

  • 2 tojásfehérje,
  • negyed tk. borkő,
  • fél csésze porcukor,
  • 10 közepes narancs,
  • 1,5 csésze víz,
  • 1 csésze kristálycukor,
  • negyed csésze citromlé,
  • reszelt narancshéj.

Elkészítés:

  1. A tojásfehérjét verd kemény habbá a porcukorral és a borkővel, majd töltsd habzsákba.
  2. A habzsákból nyomj apró köröket egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre, majd 100 fokon süsd 70-90 perc alatt készre.
  3. Reszeld le a narancsok héját, majd vágd ezeket félbe, és facsard ki a levüket.
  4. Keverd össze a narancslevet a citromlével, a vízzel és a cukorral, majd keverd bele a narancshéjat.
  5. Tedd fagyasztóba a keveréket, majd fagyassz belőle sorbet állagú desszertet úgy, hogy fél óránként összekevered egy villával. Ha van fagylaltgéped, abban is elkészítheted.
  6. A habcsókokat be is töltheted a sorbet-val, de akár mellé is tálalhatod.
Olvastad már?  4 tradicionális cseresznyés desszert egészségesen

3. Epres piskótatekercs

Ha nem szeretnél tortával bajlódni, de készítenél az ünnepi asztalra egy látványosabb desszertet, az epres piskótatekercset neked találták ki! Egy kis kreativitással olyan szépre dekorálhatod, hogy a torták elbújhatnak mellette!

3 gyümölcsös desszertálom az ünnepi időszakra

Hozzávalók:

  • 1 csésze liszt,
  • 1 tk. sütőpor,
  • 1 csipet só,
  • 4 nagy tojás,
  • 2 ek. vaj,
  • 1 és ¾ csésze kristálycukor,
  • 2 tk. vanília kivonat,
  • 1 csésze fagyasztott eper,
  • 240 g natúr krémsajt,
  • negyed csésze puha vaj,
  • 2,5 csésze porcukor,
  • eperdzsem.

Elkészítés:

  1. A tojásokat verd fel a kristálycukorral habosra, majd add hozzá a 2 ek. vajat. Egy tálban keverd el közben a lisztet a sóval és a sütőporral, majd ezt forgasd össze a tojásos keverékkel.
  2. A tésztát öntsd egy nagyobb, sütőpapírral bélelt gáztepsibe, majd előmelegített sütőben süsd aranybarnára 200 fokon.
  3. A krémhez a vanília kivonatot és az epret botmixerrel pürésítsd össze. Egy tálban keverd össze a krémsajtot a maradék vajjal és a porcukorral, majd öntsd hozzá az eperpürét.
  4. Keverd jól össze a krémet, majd tedd hűtőbe.
  5. Ha kisült a piskóta, hűtsd ki és kendd meg a krémmel, végül óvatosan csavard fel.
  6. Ízlés szerint dekoráld eperdzsemmel, és tedd hűtőbe tálalásig.

Képek forrása: Seagull_l/Depositphotos.comSeagull_l/Depostiphotos.comchirapbogdan/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást