A magas gyermekkori BMI később étkezési zavarokhoz vezet

A magas gyermekkori BMI később étkezési zavarokhoz vezet

Címlap / Életmód / Egészség / A magas gyermekkori BMI később étkezési zavarokhoz vezet

Egy új jelentés szerint az étkezési rendellenesességek távolról sem csak a felnőtteket, a fogyni vágyókat érintik, hanem egyre korábban a gyerekeket is. Ráadásul nem csupán olyanokat, akik esetében valóban indokolt lenne az egészségügyi fogyás-hízás, hanem azokat a fiatalokat is, akiknek a BMI-értékei abszolút normálisak.

A kutatók párhuzamot tudtak húzni a felnőttkori étkezési zavarok típusai és a gyermekkori BMI-értékek között, az eredmények pedig egyáltalán nem megnyugtatóak, nagyon úgy tűnik, hogy egy szülő sem dőlhet nyugodtan hátra. Kiderült ugyanis, hogy az alacsony testtömeg-indexű lányoknál nagy a kockázata az anorexia, míg a magas testtömeg-indexű lányok esetében a bulémia kialakulásának.

 „A felnőttkorban kiteljesedő étkezési rendellenességekkel küszködő nők gyermekkori BMI-értéke már nagyon korán elkezdett változni és eltolódni. Ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy gyermekkorban rendszeresen ellenőrizni kell a testsúlyt és a magasságot, így ezeket a minták a lehető leghamarabb felismerhetővé válnak. ”

– mondta Dr. Britt Wang Jensen, a dán Bispebjerg és Frederiksberg vezetője.

A serdülők, különösen a lányok körében az anorexia és bulimia gyakorisága évről évre nő

A válaszok megtalálására dán kutatók elemezték a Koppenhágai Iskolai Egészségügyi Nyilvántartás (1960 és 1996 között született) 66 576 lányra vonatkozó adatait. Ezek a nyilvántartások a 7-13 év közötti, éves iskolai egészségügyi vizsgálatok során mért magasságra és súlyra vonatkozó információkat tartalmazták. Eközben a kutatók a nemzeti betegregisztráció és a pszichiátriai központi nyilvántartás segítségével nyomon követték a specifikus étkezési zavarok diagnózisait.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást