A gyerekkori „elpáholás” agresszívvá tesz

A gyerekkori „elpáholás” agresszívvá tesz

Címlap / Életmód / Család / A gyerekkori „elpáholás” agresszívvá tesz

Egy tanulmány szerint a 3 éves korban történő testi büntetés nagy hatással van az 5 éves kori viselkedésre.

A gyerekek elfenekelése, például 3 éves korban, sokkal agresszívabb viselkedést eredményez mire a gyermek betölti az 5. életévét, még akkor is ha figyelembe vesszük a gyermek eredeti agresszivitásának szintjét. Tehát a legújabb kutatás szerint a gyerek testi fegyelmezése visszaüt.

Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekeket terelgetni kell és megtanítani nekik a helyes viselkedést, de a szülőknek inkább pozitív, nem fizikális nevelési formákra kellene koncentrálniuk és el kell kerülniük a testi fenyítéseket. A szakértők véleménye szerint a testi büntetésnek, melynek a suhintás csak egy kisebb formája, súlyosabb következményei is lehetnek. Ha a szülők pozitív nevelési technikákat alkalmaznak, megtörik az erőszak körét, így csökkentik a társadalomban levő erőszakot.

Felmérés

Kutatások is kimutatták, hogy a testi büntetés és a gyermek erőszakossága kapcsolatban áll. A felmérés szerint 35-től 90 százalékig terjed azon szülők száma, akik még ma is ilyen módszerekkel próbálják nevelni gyermeküket.

A jelenlegi felmérés körülbelül 2,500 anyát kérdezett meg, hogy hányszor suhintott 3 év körüli gyermekére az elmúlt hónapban. Kérdezték gyermekük agresszivitásáról, továbbá kérdéseket tettek fel a terhességi depresszióval, alkohol fogyasztással és családon belüli erőszakkal kapcsolatban.

Az anyák fele nem ütötte meg gyermekét a kérdéses időszakban, azonban 27.9% bevallotta, hogy egy-két alkalommal volt erre példa, míg 26.5% több, mint két alkalommal használta ezt a fajta büntetést. A felmérés szerint, azokban az esetekben, ahol két vagy több alkalommal történt testi fegyelmezés 50%-kal nő az esélye az 5 éves kori agresszivitásnak.

A felmérés nem tudta bebizonyítani az ok-okozati összefüggéseket, azonban ez az eddigi legjobb, legeredményesebb felmérés, amit valaha készítettek. Az azonban bizonyos, hogy a gyerekek a szüleiktől tanulnak. Tehát, ha bármilyen okból megütöd gyermeked, azt fogja hinni, hogy a verekedés, az agresszivitás helyes. Egy másik elmélet szerint a gyermek elpáholása stresszt okoz a gyermekben, mely befolyásolhatja agyának fejlődését, mely hatással lehet viselkedésére.

Ez a felmérés megerősíti a korábbi tanulmányokat, melyek szerint a gyerekkorban elszenvedett fizikai bántalmazás befolyásolja a későbbi agressziót. A szülőknek figyelembe kellene venniük, hogy léteznek egyéb, sokkal hatékonyabb stratégiák is gyermekük nevelésére. Ha a szülők jobban meggondolnák a testi fenyítést, társadalmunk kevesebb erőszaknak lenne tanúja.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást