Hogyan választanak barátot a gyerekek?

Hogyan választanak barátot a gyerekek?

Címlap / Életmód / Család / Hogyan választanak barátot a gyerekek?

Minden szülő életében nagy pillanat, amikor a gyereke először kezd a családon kívül is kapcsolatokat építeni. De vajon mi alapján és milyen taktikával találnak maguknak barátot a gyerekek?

A barátságok megléte fontos a gyermekek szociális fejlődése szempontjából, de egy baráti kapcsolat a kedvünkre, sőt még az egészségünkre is jó hatással lehet. Arról nem is beszélve, hogy néha a szülőknek is könnyebbséget jelent, ha a gyereknek már vannak kis pajtásai, akikkel el tudnak játszani például a játszótéren, míg a szülők szusszanhatnak egyet, vagy esetleg más felnőttekkel beszélgethetnek.

De melyik az az életkor, amikor már elkezdenek mélyebb barátságokat kialakítani a gyerekek, és hogyan segítheti elő ezt a szülő?

A barátok megtalálása és megtartása olyan készség, amelynek kialakulása eltarthat egy ideig. Körülbelül négy éves koruktól kezdődően a gyerekek megértik, hogy másoknak lehetnek az övéktől eltérő gondolatai, érdeklődési körei és érzései. Ez a feltörekvő képesség, ami elmeelmélet néven ismert, segít a gyerekeknek barátokat szerezni – mondja Eileen Kennedy-Moore klinikai pszichológus, a Growing Friendships: A Kids’ Guide to Make and Keeping Friends című könyv szerzője.

„A gyerekek ekkor jobban tudják elképzelni valaki más perspektíváját, és ez meghittebb barátságokat eredményez.”

Kennedy-Moore szerint a gyerekek gyakran pragmatikusan vélekednek a barátságról, szoros kapcsolatokat alakítanak ki társaikkal a játszótéren vagy az osztályteremben. „Ez egy „szeresd azt, akivel vagy” megközelítés” – mondja a szakember.

„A gyerekek előnye a felnőttekkel szemben, hogy ebben életszakaszban 25 másik emberrel vannak a szobában” – mondja. „Felnőttkorban tudatos erőfeszítés szükséges a barátságok megtalálásához és ápolásához.

Egy tanulmány szerint a felnőtteknek körülbelül 50 órát kell együtt tölteniük, hogy puszta ismeretségből alkalmi barátokká váljanak, 90 órát együtt kell tölteniük, mielőtt barátnak tekintenék egymást, és több mint 200 órát, hogy közeli barátokká váljanak, akik között érzelmi kapcsolat is van.

cottonbro/pexels.com

A gyerekkori barátságoknak számtalan előnyük van

A pszichológusok szerint a legjobb barátságok segíthetnek a gyerekeknek felkészülni a közeli kapcsolatokra, beleértve a romantikus kapcsolatokat is, ahogy felnőnek.

„A legjobb barátság valójában olyan, mint a szerelem”

– mondja Kennedy-Moore.

A gyermekkori szoros barátságok segítenek a gyerekeknek az intim kapcsolatokhoz szükséges készségeik gyakorlásában egész életük során. Tanulnak más emberekről és önmagukról, hogy megbirkózzanak az olyan érzésekkel, mint a magány, a féltékenység és a frusztráció.”

Ha a gyerekek nem beszélnek otthon a barátaikról, az nem jelenti azt, hogy nincsenek barátaik – mondja, hozzátéve, hogy ez azért lehet, mert inkább csendesebb interakciót kedvelnek másokkal.

A szülők az iskolán kívüli szórakoztató találkozók szervezésével támogathatják gyermekeiket a barátságok létrejöttében. „A gyerekek általában úgy barátkoznak, hogy együtt csinálnak szórakoztató dolgokat, ezért érdemes átgondolni a gyermeked érdeklődési körét, és olyan tevékenységeket keresni, amelyek megfelelnek [személyiségüknek], és más gyerekekkel is végezhetők” – mondja Kennedy-Moore.

A szülők azt is megtaníthatják gyermeküknek, hogyan kapcsolódjon be a játékokba és tevékenységekbe. „A képlet a következő: nézd, majd keveredj bele” – mondja. „Nézd meg, mit csinál a másik gyerek, majd csússz bele a cselekvésbe anélkül, hogy megszakítanád azt.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!