Így választanak barátot a gyerekek

Így választanak barátot a gyerekek

Címlap / Életmód / Család / Így választanak barátot a gyerekek

A barátságok megléte fontos a gyermekek szociális fejlődése szempontjából, de egy baráti kapcsolat a kedvünkre, sőt még az egészségünkre is jó hatással lehet. Arról nem is beszélve, hogy néha a szülőknek is könnyebbséget jelent, ha a gyereknek már vannak kis pajtásai, akikkel el tudnak játszani például a játszótéren, míg a szülők szusszanhatnak egyet, vagy esetleg más felnőttekkel beszélgethetnek.

De melyik az az életkor, amikor már elkezdenek mélyebb barátságokat kialakítani a gyerekek, és hogyan segítheti elő ezt a szülő?

A barátok megtalálása és megtartása olyan készség, amelynek kialakulása eltarthat egy ideig. Körülbelül négy éves koruktól kezdődően a gyerekek megértik, hogy másoknak lehetnek az övéktől eltérő gondolatai, érdeklődési körei és érzései. Ez a feltörekvő képesség, ami elmeelmélet néven ismert, segít a gyerekeknek barátokat szerezni – mondja Eileen Kennedy-Moore klinikai pszichológus, a Growing Friendships: A Kids’ Guide to Make and Keeping Friends című könyv szerzője.

„A gyerekek ekkor jobban tudják elképzelni valaki más perspektíváját, és ez meghittebb barátságokat eredményez.”

Kennedy-Moore szerint a gyerekek gyakran pragmatikusan vélekednek a barátságról, szoros kapcsolatokat alakítanak ki társaikkal a játszótéren vagy az osztályteremben. „Ez egy „szeresd azt, akivel vagy” megközelítés” – mondja a szakember.

cottonbro/pexels.com

„A gyerekek előnye a felnőttekkel szemben, hogy ebben életszakaszban 25 másik emberrel vannak a szobában” – mondja. „Felnőttkorban tudatos erőfeszítés szükséges a barátságok megtalálásához és ápolásához.

Egy tanulmány szerint a felnőtteknek körülbelül 50 órát kell együtt tölteniük, hogy puszta ismeretségből alkalmi barátokká váljanak, 90 órát együtt kell tölteniük, mielőtt barátnak tekintenék egymást, és több mint 200 órát, hogy közeli barátokká váljanak, akik között érzelmi kapcsolat is van.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást