A gyerekbetegség, ami újra terjed a lezárások után

 A gyerekbetegség, ami újra terjed a lezárások után

Címlap / Életmód / Egészség /  A gyerekbetegség, ami újra terjed a lezárások után

RSV, Strep A, influenza: számos ismerős kórokozó aggasztja az orvosokat és a szülőket furcsa új mintákkal. Mi áll a járványok hátterében?

Amikor a Covid-19 szerte a világon tombolt, sok országban szigorú korlátozásokat vezettek be, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. A gyerekeket hetekig vagy hónapokig távol tartották az iskolákból és az óvodákból. Most, hogy újra közösségbe kerültek, az orvosok időszakos megugrást észleltek más betegségekben, beleértve az RSV-t, az influenzát és az A csoportba tartozó streptococcus, a strep-A néven is ismert baktérium által okozott betegségeket.

Mit mondanak a számok a lezárás után?

Szeptember óta tizenhat gyermek halt meg az Egyesült Királyságban strep-A fertőzés következtében. Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) szerint a 2017–2018-as időszakban, a strep-A legutóbbi főszezonjában összesen 27 18 év alatti halálesetet regisztráltak. A 2022-23-as szezonnak azonban még nincs vége.

Az epidemiológusok továbbra is vizsgálják, hogy a Covid-19-zárlatok növelték-e más betegségek megugrásának valószínűségét. A légúti fertőzések ugyanis többé-kevésbé a járvány első évében megszűntek. Fennáll annak a lehetősége is, hogy a Covid-19 elkapása megnövelte a gyermekek más betegségekre való fogékonyságát azáltal, hogy valamilyen módon károsította az immunrendszerüket – bár az orvosok szerint ez nem valószínű, mivel nincs bizonyíték ilyen hatásra.

Dusan Atlagic/istockphoto.com

Mi történik pontosan?

Ronny Cheung, a londoni gyermekorvos konzultánsa már hetek óta hallott a gyermekeknek problémát okozó strep-A fertőzésekről és légúti vírusokról szóló híreket a rutin konferenciahívásain, amiket az ország különböző pontjain lévő orvosokkal folytat. „Figyelemre méltó volt” – mondja. Bár például a strep-A általában nem életveszélyes – egyszerűen torokfájást vagy mandulagyulladást okozhat. Ritka esetekben invazív, potenciálisan halálos fertőzéseket okozhat, beleértve az agyhártyagyulladást is.

Cheung hangsúlyozza, hogy a közelmúltban az Egyesült Királyságban a strep A-val kapcsolatos halálesetek rendkívül szokatlanok: „Ez nem teszi őket kevésbé tragikussá, de nagyon fontos ezt szem előtt tartani.

„Elég jó érv” szól amellett, hogy az ehhez hasonló fertőzések a Covid-19-zárlatok egyfajta késleltetett hatásaként jelennek meg – mondja. De ezt nehéz leválasztani a természetes évszakos változékonyságtól a betegségek jelentkezését.

A légúti fertőzések terjedésének alakulása a gyerekek körében

Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy 2020-ban és 2021-ben a légúti vírusok terjedése ugrásszerűen visszaesett – magyarázza Connor Bamford, a belfasti Queen’s University virológusa. „Valós csökkenést tapasztaltunk a vírusok, főleg az RSV és az influenza terjedésében” – mondja.

Az Egyesült Királyság Egészségügyi és Szociális Gondozási Minisztériuma 2021 márciusában megerősítette ezt a tendenciát. Az ausztráliai és németországi adatok is a légúti vírusok lapos görbéjét mutatják ugyanebben az időszakban.

A kutatók ezután szokatlan csúcsokat észleltek a következő hónapokban. Egy németországi tanulmány megállapította, hogy az RSV szintje az országban rekordmagasságot ért el 2021 szeptembere és októbere között – a 2017 és 2019 közötti pandémia előtti években mért előfordulási gyakoriság akár 50-szeresét is. Új-zélandi orvoskutatók is óriási kiugrást észleltek RSV esetekben 2021 folyamán. Úgy tűnik, a viszonylag kordában tartott gyerekbetegségek a lezárások után ismét aggodalomra adhatnak okot. Hogy pontosan mekkora aggodalomra, és hogy mi az összefüggés valódi oka, arról még nem született egységes vélemény.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!