7 gyakori tévhit a cukorbetegek diétájával kapcsolatban

7 gyakori tévhit a cukorbetegek diétájával kapcsolatban

Címlap / Életmód / Egészség / 7 gyakori tévhit a cukorbetegek diétájával kapcsolatban

Örökre búcsút kell inteni a desszertnek? Tilos nassolni, s csak a szénhidrát számít? Összegyűjtöttük a legelterjedtebb tévhiteket a diabéteszes étrenddel kapcsolatban, hogy jól megcáfoljuk őket!

„A cukorbetegek nem ehetnek desszertet!”

A vércukorszint magasságától, ingadozásától és a terápiától függ, mennyire szigorú diétát kell tartani. 
Általánosságban viszont elmondható, hogy diabétesznél a megfelelően beállított vércukorszint mellett alkalmanként – hetente egyszer-kétszer – nyugodtan fogyasztható akár egy kis fagylalt vagy sütemény is. 
Máskor viszont érdemes alacsony cukortartalmú gyümölcsre voksolni inkább, ha támad az édes ízek utáni vágy.

„Tilos a nassolás!”

Attól függ, mit értünk nassolás alatt. A szó eredetileg főétkezések közötti falatozást jelent, ami bizony kifejezetten jót tesz a vércukorszintnek, hiszen hozzájárul a kiegyenlítettségéhez. 

A legjobb nasikban fehérje, szénhidrát és zsír is található, aminek következében táplálnak és eltelítenek. Egy kis pulykasonkás szendvics például tökéletes!

„A szénhidrát a legfontosabb a cukorbetegek étrendjében!”

Csacsiság ilyet kijelenteni, hogy az egyik tápanyagtípus fontosabb a másiknál. Tény, hogy figyelni kell a bevitt szénhidrát mennyiségét, ám a fehérje és a zsírok mellett a rostok kiemelten lényegesek.

Utóbbiak ugyanis a teltségérzet garantálása mellett a vércukorszint kiegyenlítődéséhez, illetve a jobb felszívódáshoz is hozzájárulnak. Érdemes minél több rost fogyasztására törekedni a cukorbetegeknek – és mindenki másnak is.

„Hagyj ki egy étkezést, az jót tesz a cukrodnak!”

Habár ésszerűnek tűnhet az elképzelés, hogy a táplálékmegvonással „magától” csökken a vércukorszint, az emberi szervezet valójában nem így működik. 

Rendszeres, lehetőleg legalább négyóránkénti utánpótlásra van szükség ahhoz, hogy az inzulinháztartás megfelelő teljesítményt nyújtson a szénhidrátok lebontásához. Az étkezés kihagyása diabéteszesek számára szigorúan tilos, de másoknak sem hasznos!

„A cukor tabu, a só jöhet!”

Mivel a cukorbetegeknek sajnos nagyobb kockázatuk van a magas vérnyomás kialakulására, nem szerencsés további rizikófaktorokat csempészni az életmódjukba. 

A túlzott sóbevitel növeli a vérnyomást, éppen ezért az asztali sózás elkerülése mellett ajánlott tartózkodni a feldolgozott élelmiszerek, különösen a húskészítmények választásától. 
Diabétesz esetén be kell érned naponta legfeljebb 2 300 mg sóval – másoknál ez a limit 5 000 mg, azaz 5 gramm.

„Tilos krumplit enni!”

A cukorbetegeknek nem szénhidrátmentes diétát kell folytatniuk – ami hosszú távon egyébként is egészségtelen és lehetetlen egyszerre –, hanem csökkentett szénhidráttartalmút
Tény, hogy az édesburgonya nem emeli annyira a vércukorszintet, mint a hagyományos fehér, de utóbbiból ugyancsak nyugodtan ehetsz a mértékletesség szem előtt tartása mellett, lehetőleg minél kevesebb zsiradékkal elkészítve.

„Cukormentes dolgokból bármennyit ihatsz és ehetsz!”

A cukormentesség nem feltétlenül jelent szénhidrát- vagy kalóriamentességet. Míg egyes cukorpótlóknak valóban nincs szénhidráttartalma, sokaknak mégis van. 
Kénytelen leszel tehát a címkére hagyatkozni vásárlásnál, hogy megtudd, melyik általad fogyasztott élelmiszerrel mi a pálya. Az úgynevezett cukoralkoholokra, köztük a szorbitolra különösen figyelj, mert sok szénhidrát rejlik bennük, emellett pedig hasmenést is okozhatnak!
Nagyon fontos, hogy minden táplálkozással kapcsolatban felmerülő kérdést vitass meg a kezelőorvossal, mielőtt változtatásra vagy döntésre szánod el magad.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!