Gondatlanság miatt hunyt el a nő a pszichiátrián – nem egyedi az eset

Gondatlanság miatt hunyt el a nő a pszichiátrián – nem egyedi az eset

Címlap / Életmód / Egészség / Gondatlanság miatt hunyt el a nő a pszichiátrián – nem egyedi az eset

Másfél méterre a mosdó ajtajától esett össze a nő hajnali fél négy körül a pszichiátria folyosóján – még egy nap sem telt el azt követően, hogy felvették őt pszichiátriai betegként a Kanizsai Dorottya kórház zárt osztályára. Az ápolók, miután észrevették, azonnal megvizsgálták őt és jelezték az ügyeletes orvosnak a történteket, akinek normális esetben, látva a nő állapotát (gyenge pulzus és mérhetetlenül alacsony vérnyomás), haladéktalanul intézkednie kellett volna a beteg megmentése érdekében. Azon az éjjelen viszont nem ez történt: a pszichiátria rezidens orvosa mindössze visszahelyeztette a nőt az ágyába, és utasított egy ápolót, hogy adjon rá pelenkát. A nő röviddel ezután szívelégtelenségben meghalt.

Az ügy egyedi esetnek tűnhet, ám tény, hogy ez a fajta bánásmód nem áll messze a mentális egészségügytől sem Magyarországon, sem a világ többi országában. A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet 2015-ben kiadott jelentésében már rámutatott erre a helyzetre: „A súlyos mentális beteg személyekkel az ellátó személyzet gyakran méltatlanul bánik, figyelmen kívül hagyják őket vagy hosszabb ideig váratják, hogy megkaphassák a kezeléseket…”

Nem ritka jelenség a pszichiátriákon, hogy a páciensek minden testi állapotát a „mentális betegségük” tüneteiként értékelik, ideértve azokat az akár életveszélyes állapotokat is, amelyeket maguk a pszichiátriai szerek okozhatnak. A pszichiáterek körében szintén közismert tény, hogy a zárt osztályokon rutinszerűen alkalmazott pszichiátriai szerek egyik veszélye a hirtelen szívhalál, ami kísértetiesen egybecseng a nagykanizsai halálesettel.

Íme néhány példa azokból a pszichiátrián történt tragikus esetekből, melyek az elmúlt években nyilvánosságot kaptak:

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • Csillagvirág
    2021.07.19., 23:04

    A pszichiátriákon végül is olyan kezeléseket hajtanak végre, egy hasonlattal élve, mintha fájna a fejem, és kalapácsütéssel akarnák megszüntetni. Az okokat meg végképp nem kutatják, beadják a tudatmódosító, lenyomó gyógyszereket, amik aztán el is végzik halálos küldetésüket.

    Válasz

Írj egy hozzászólást