Valójában így kellene megpucolnod a gombát

Valójában így kellene megpucolnod a gombát

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Valójában így kellene megpucolnod a gombát / 2. oldal

Ha van olyan élelmiszer, ami minden héten a kosaramban landol bevásárlásnál, az a gomba. Még jobban szeretem, ha tavasszal, nyáron és ősszel én magam szedhetem fel, de pontosan azért, mert annyira szívesen főzök belőle különféle ételeket, hamar kiürül a raktáram. Ekkor pedig leginkább boltban veszem meg. Attól függetlenül viszont, hogy honnan származik, egy dolgot alaposan megfigyeltem az elmúlt évek során: akár pillanatok alatt is el lehet rontani, ugyanis minden nedvességet magukba szívnak, és bármilyen folyadékkal érintkezve gyorsan elveszítik a könnyed textúrájukat. Ez pedig már sokszor a tisztításánál eldől.

Mi a helyzet a szennyeződésekkel?

Teljesen jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy ha a már említett módokon tisztítod meg a gombát, nem maradhat-e rajta túl sok szennyeződés. LaMarita szerint azonban emiatt sem kell aggódnunk. Az általunk beszerzett gombák döntő többsége termesztett, és már olyan állapotban kerül hozzánk, hogy egy tiszta, nedves törölközővel vagy vizes tésztakefével is elég lehet megtisztítani. Ha azonban te szedted a gombát, továbbra is jobb, ha gyorsan leöblíted.

PixelsEffect/istockphoto.com

Mire figyeljünk a gomba elkészítésénél?

A gomba főzésénél a leggyakoribb probléma, amivel szembesülhetünk, a nedvességtartalma. Ha ugyanis túl sok folyadékkal vagy zsírral főzzük meg, átázhat. LaMarita szerint ezt úgy lehet a leghatékonyabban megelőzni, ha elkerüljük mind a túlfőzést, mind pedig a felesleges folyadék használatát. Ehhez remek módszer lehet, ha egy nehéz aljú serpenyőben, például öntöttvas serpenyőben mindössze némi olívaolajjal pirítjuk meg a gombát, közben pedig fűszerezzük. Annak érdekében pedig, hogy a gomba ne legyen gumiszerű, LaMarita egyáltalán nem ad hozzá további folyadékot.

Hogyan tároljuk a gombát?

A gomba tárolására is igaz, hogy meg kell védenünk a nedvességtől. Erre pedig már akkor is ügyelnünk kell, amikor felszedjük vagy megvásároljuk. Így függetlenül attól, hogy frissen vesszük a termelői piacon, vagy műanyag tárolódobozban egy élelmiszerboltban, otthon törölgessük át papírtörlővel majd tegyük egy papírzacskóba úgy, hogy annak az oldalát lehajtjuk, de csak annyira, hogy a gomba levegőhöz jusson. Ezután mehet a hűtőszekrénybe.

Bár sokkal egyszerűbb, ha mondjuk a boltban előre becsomagolt gombát egyszerűen betesszük a hűtőszekrénybe, ilyen módon jóval hamarabb megromolhat. Ez pedig csak még előbb megtörténik, ha nem közvetlenül a felhasználás előtt, hanem egyből a vásárlás után megmossuk. Ezért is fontos, hogy mindig gondoljunk arra, hogy a gombák bizony trükkösek. Bár úgy tűnik, hogy viszonylag szárazok, valójában még a környezetükből is folyamatosan vonzzák a nedvességet. Pontosan emiatt ha csak lehet, a hosszas vízben történő mosogatását is próbáljuk elkerülni.

Forrás: wellandgood.com

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»