Van egy díszfa, ami ínycsiklandó lepényeket érlel

Van egy díszfa, ami ínycsiklandó lepényeket érlel

Címlap / Kikapcsolódás / Van egy díszfa, ami ínycsiklandó lepényeket érlel / 2. oldal

Távolról bájos és kecses, közelről veszedelmes. Kellemes, lágy árnyat nyújt a melegben, mutatós termések díszítik télen. A lepényfa sokoldalú és könnyen tartható növény. Több figyelmet érdemelne, pláne, hogy még mézeskalácsot is terem.

A karob hasonmása

Ha elég türelmes vagy kivárni, a friss, érett, sötétbarna színű hüvelyek télen maguktól leesnek a fáról. Rövid ideig (1-2 hét) kellemesen édes ízű húst tartalmaznak. Emiatt a vadállatok számára is kedvelt csemege. Minél hamarabb fel kell használni, mert a tárolást nem igazán bírják, könnyen romlanak, penészednek. Ezeket a hüvelyeket ugyanúgy lehet használni, mint a szentjánoskenyérfa termését. Hozzá hasonlóan a lepényfánál is a legjelentősebb része a terméshús, nem pedig a magok. 

A barna termések feldarabolva fermentálhatók, és készíthetsz belőlük teát, vagy üdítőt. A meleg vízbe áztatott termésdarabokat összezúzva és átpasszírozva, kinyerheted a finom pépet, amelyet felfőzhetsz vagy csak egyszerűen jégkockaformákba adagolva lefagyaszthatsz. A régebbi hüvelyekben található savanykássá váló pépet citromlé helyett használhatod.

A lepénypor készítése

Egy fazékban forralj vizet, és tedd bele a megmosott hüvelyeket, zárd el a hőforrást és hagyd állni 4 órán keresztül. Vágd fel hosszában a hüvelyeket, távolítsd el a magokat, aztán darabold össze. Aszalóban 50- 60 °C-on vagy a sütő legalacsonyabb fokozatán szárítsd meg a darabokat, aztán kávédarálóban őröld porrá. Jó ötlet elkülöníteni a különböző szemcseméretű részeket, majd külön tárolni, légmentesen záródó edényben. Italok és krémek készítéséhez a legfinomabb őrlemény ajánlott, édességekbe (pl.: energialabdacsok), süteményekbe és pékárukba a durvább por is alkalmas. 

Figyelmeztetés: feldolgozásakor javasolt maszkot használni. Kóstolása egyes esetekben enyhe allergiás reakciót válthat ki.

A lepényfa kicsit talán ijesztőnek hat, de nagyon látványos is, és amikor elkészültek a termései nagylelkűen a lábunk elé szórja azokat. 

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»