Nem vagy fázós? Egy genetikai mutáció lehet az oka

Nem vagy fázós? Egy genetikai mutáció lehet az oka

Címlap / Életmód / Egészség / Nem vagy fázós? Egy genetikai mutáció lehet az oka / 2. oldal

Eközben az izom elektromos aktivitását elektromiográfiával (EMG) mérték. Szövetmintát is vettek az izmokból a fehérjetartalom, vagyis pontosan az α-aktinin-3 mennyiségének meghatározására. Kiderült, hogy azoknak a férfiaknak a vázizomzata, akiknek nem volt α-aktinin-3 fehérje az izmaikban, nagyobb arányú lassú összehúzódású, vagyis vörös izomrostot tartalmazott.

A test hűlése közben pedig sokkal energiahatékonyabban tudták megtartani a testhőmérsékletüket, mint azok, akiknél megtalálták ezt a fehérjét. Ez azt jelentette, hogy a fehérjehiányos alanyok 70 százaléka 35,5 Celsius-fok fölött tudta tartani a testhőmérsékletét, ami a hidegérzékelésben is nagyon fontos. Az α-aktinin-3-mal rendelkezők mindössze 30 százaléka volt képes erre.

A szakértők felhívták arra a figyelmet, hogy bár az őseinknek ez a génmutáció előnyös lehetett, számunkra már kevésbé az. Nekünk nem kell annyira bírnunk a hideget, hála a modern társadalomnak. Az energiahatékonyság azonban azt is jelenti, hogy az ételeket jobban hasznosítja és tárolja a szervezet, ami a fogyasztói társadalomban könnyen cukorbetegséghez és elhízáshoz vezethet.

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást