Egészség / Életmód

Nem vagy fázós? Egy genetikai mutáció lehet az oka

Nem vagy fázós? Egy genetikai mutáció lehet az oka

Eközben az izom elektromos aktivitását elektromiográfiával (EMG) mérték. Szövetmintát is vettek az izmokból a fehérjetartalom, vagyis pontosan az α-aktinin-3 mennyiségének meghatározására. Kiderült, hogy azoknak a férfiaknak a vázizomzata, akiknek nem volt α-aktinin-3 fehérje az izmaikban, nagyobb arányú lassú összehúzódású, vagyis vörös izomrostot tartalmazott.

A test hűlése közben pedig sokkal energiahatékonyabban tudták megtartani a testhőmérsékletüket, mint azok, akiknél megtalálták ezt a fehérjét. Ez azt jelentette, hogy a fehérjehiányos alanyok 70 százaléka 35,5 Celsius-fok fölött tudta tartani a testhőmérsékletét, ami a hidegérzékelésben is nagyon fontos. Az α-aktinin-3-mal rendelkezők mindössze 30 százaléka volt képes erre.

A szakértők felhívták arra a figyelmet, hogy bár az őseinknek ez a génmutáció előnyös lehetett, számunkra már kevésbé az. Nekünk nem kell annyira bírnunk a hideget, hála a modern társadalomnak. Az energiahatékonyság azonban azt is jelenti, hogy az ételeket jobban hasznosítja és tárolja a szervezet, ami a fogyasztói társadalomban könnyen cukorbetegséghez és elhízáshoz vezethet.

Forrás

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást