Szeretnéd elkápráztatni a családot, vagy akár a szilveszteri vendég seregletet egy roppant mutatós pogácsával? Íme az ajánlatom. Egy csoda finom nassolni való.
Nem mondhatom, hogy se perc alatt megvan, de a látvány kárpótol a munkáért. Egészségtől kicsattanó malacpofik, fantasztikus füstölt sajtos íz.
S azok az igéző tökmag szemek! Harapnivalóak!
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 1 csomag instant élesztő
- 20 dkg margarin
- 1 evőkanál só
- 1 tojás + 1 tojás a kenéshez
- 1 kiskanál cukor
- 5-6 evőkanál sovány tejföl
- 15 dkg füstölt sajt
- tökmag a szemekhez
Elkészítés:
Az átszitált lisztet összekeverjük az instant élesztővel, a cukorral, a sóval. Belemorzsoljuk a margarint, majd összedolgozzuk a tejföllel, a reszelt füstölt sajttal és a tojással.
A tésztát langyos helyen 35-40 percig kelesztjük.
Ha tészta megkelt, 7-8 mm vastagságúra nyújtjuk. Kb. 5 cm-es pogácsaszaggatóval, vagy akár egy pohárkával kiszaggatjuk a malacfejeket. Egy kb. 2 cm-es szaggatóval kétszer ennyi korongot készítünk, Ezeknek a fele malacorr lesz. A kis tészta korongok másik felét kettévágjuk. Ezek lesznek a fülecskék.
A másik tojást felverjük.
Egy malacfejnek való nagy tészta korongot tojással lekenünk. Egy orrocskának való tésztát bambusznyárssal 2 helyen átszúrunk. Az orrocskát a fejre illesztjük. Jól nyomkodjuk rá, hogy le ne essenek. A füleket is helyre rakjuk. Újra lekenjük felvert tojással. 2 tökmag alkotja majd a malacszemeket.Így készítjük el a többi malacfejet is.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a malackáinkat. Hagyjunk megfelelő távolságot közöttük, nehogy összesüljenek. Élesztős tészta lévén még nőni fognak sütés közben.
A füstöltsajtos malackákat 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 per alatt készre sütjük.
Vendégeink és magunk örömére, ha kicsit hűlt, már tálalhatjuk is.