Innen tudod, hogy a főnököd egy pszichopata

Innen tudod, hogy a főnököd egy pszichopata

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Innen tudod, hogy a főnököd egy pszichopata

A Dark Triad pszichológiai szakkifejezést Delroy Paulhus és Kevin M Williams alkotta meg 2002-ben, méghozzá azon személyiség jellemzésére, aki ugyan nem rendelkezik nárcisztikus vagy antiszociális személyiségzavarral, de magában hordozza a Triád – nárcizmus, pszichopátia, machiavellizmus – jeleit.

A sötét kifejezés arra utal, hogy a három személyiségzavarra jellemző tulajdonságok, viselkedési jegyek megjelenése egy adott személynél káros és veszélyes viselkedést eredményezhet, amely megkeseríti a körülötte élők életét.

A pszichopátiához társítható személyiségjegyek az empátia és a megbánás hiánya, az impulzivitás, érzéketlenség, továbbá a meggondolatlan és antiszociális viselkedés.

A machiavellista személy manipulatív, számító, hatalomvágyó, az öncélú haszonszerzés vezérli minden cselekedetét. A nárcisztikus embert a felszínesség, a felsőbbrendűség érzése, nagyzolás, domináns viselkedés jellemzi.

Mindhárom típusra jellemző az öncélúság, az agresszív viselkedés, az empátia és bűntudat hiánya, a társadalmi normák megsértésére való hajlam. A felsorolás alapján azt gondolhatjuk, hogy már külön-külön sem túl szimpatikusak ezek a személyiségvonások. Ha valakiben keverednek a három típus jegyei, az valódi szörnyeteg lehet.

Nem érdemes ennyire lesarkítva látni a dolgot. Valamennyi „sötét” vonást mindannyian hordozunk magunkban és önmagában ez még nem torzítja a személyiséget. Ellenszenvet kiválthat a többségből, ha valaki túlzottan önfényező, domináns, törtető, agresszív. Tehát előtérbe kerül a Triád valamely vonása, de ettől még nem patologikus a viselkedése, tehát nem büntetendő vagy klinikailag kezelendő.

Ami viszont érdekes, hogy a Sötét Triád személyiségek jelen társadalmainkban fénykorukat élik és könnyen, gyorsan érvényesülnek. Több kutatás is visszaigazolta, hogy azok az emberek, akik magukon viselik a pszichopátia, machiavellizmus és nárcizmus jegyeit, könnyedén haladnak előre a munkahelyi ranglétrán és gyakorta kerülnek vezető pozícióba.

A bátor, karizmatikus, kockázatvállaló emberek napjainkban sikeresebbek és a Sötét Triád jellegű személyek rendelkeznek ezen tulajdonságokkal. Egy másik kutatás azt is kimutatta, hogy az énközpontú, arrogáns, önző, a kritikát rosszul tűrő nárcisztikus emberek jól keresnek. Minél erősebbek a nárcisztikus vonásaik, annál több pénzt visznek haza. 

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást