A késés a véredben van: A személyiséged tehet róla!

A késés a véredben van: A személyiséged tehet róla!

Címlap / Életmód / Lélek / A késés a véredben van: A személyiséged tehet róla!

A kutatások alátámasztják a fentieket, a krónikus késők nem folytonos balszerencse áldozatai vagy felelőtlen, nemtörődöm emberek, hanem szó szerint a vérükben van, hogy mindig elkésnek. Számos személyiségvonás hajlamosítja őket erre, ezeket a tulajdonságokat pedig nem tudják befolyásolni vagy megváltoztatni. Mégsem kizárt, hogy változtassanak kellemetlen szokásukon, hiszen, ha sikerül felismerni, milyen minta áll a késés mögött, a megoldást is könnyebb megtalálni.

A késés leggyakoribb okai

Megfigyelték például, hogy akik rendszeresen multitaskingolnak, hajlamosabbak a késésre. Egy 2003-as kutatás metrómunkásokat vizsgált és kiderült, hogy azok, akik több feladatot végeztek egyszerre, gyakrabban késtek a munkából. Azoknak, akik olyan munkakörben dolgoznak, ahol sokféle dologra kell egyidőben figyelni, ajánlott emlékeztetőket beállítani minden egyes találkozóra vagy részfeladatra, így időben fel tudnak készülni az indulásra.

A másik ok, amely késésre hajlamosíthat, hogy a belső óra, az időérzék nem működik. Egy 2016-os tanulmány arról számol be, hogy a rendszeres késés összefüggésben áll a jövőre vonatkozó memória működésével, tehát azzal a készséggel, hogy felidézzük egy jövőbeli esemény gondolatát és fejben tartsuk, hogy például este hétkor kezdődik a híradó.

A vizsgálat során kirakós játékkal oldottak meg feladatokat meghatározott időn belül a résztvevők. Lehetett nézni az órát közben, de megfigyelték, hogy a legtöbben belső időérzékükre hagyatkoztak inkább. Akik sikeresen oldották meg a feladatot, jobban kezelték ezt a belső órát. A való életben hasonló példa, amikor valaki indulófélben van, de leköti magát valamilyen tevékenységgel, például olvas. Akinek nincs jó időérzéke, könnyen hiheti, hogy mindössze 5 perce olvasgat, miközben már 20 perc is eltelt. Természetesen máris késében van. 

Szakértők szerint az időérzék fejleszthető. Jó ötlet, ha naponta többször is megpróbáljuk kitalálni, hány óra van éppen.

A következő magyarázat a folytonos késésekre, ha B típusú személyiségünk van. Ez a személyiségtípus visszafogott, nem igazán ambíciózus, versengő és jellemzően kevéssé érdeklik a határidők. Az eredményorientált A típusú ember pontosabban érzékeli az idő múlását. Kísérletekben is bebizonyosodott a két személyiségtípus különböző időérzékelése: az A típusú egyén szerint 58 másodperc alatt telt el egy perc, a B típusúnak 77 másodperc alatt.

MixMedia/istockphoto.com

Mi a késés ellenszere?

Összességében a témával foglalkozó kutatók legegyszerűbb jótanácsa a krónikus késés legyőzésére, ha empátiát gyakorlunk. Vagyis képzeljük azok helyébe magunkat, akik ránk várnak, mert éppen késésben vagyunk bármely fentebb említett időérzékelési hiányosságunk miatt.

Egyszerűen szánjunk több időt a tevékenységeinkre, mint, amennyi idő ténylegesen szükséges, induljunk el negyedórával hamarabb, mint kellene és fogadjuk el, hogy ez a legjobb megoldás számunkra.

Mindezzel magunknak is jót teszünk, hisz a mindig késő, rohanó ember állandó stressznek tesz ki magát. Ha képesek vagyunk kicsit is változtatni, azzal mindenki jobban jár.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást