Életmód / Ezotéria

A Föld a Vízöntő korába lépett – Az új korszak 5 ezoterikus fogalma

A Föld a Vízöntő korába lépett – Az új korszak 5 ezoterikus fogalma

Az Egyesült Államokban körülbelül 40 évvel ezelőtt létrejött New Age mozgalom középpontjában a vallásokon általában kívül álló, saját lelki útját kereső ember áll. Tanításának lényege, hogy a Föld a Vízöntő korába lépett, ami egy új kor kezdetét jelenti. Az új korszakra jellemző, hogy a nem hétköznapi jelenségek megfigyelése alapján számos fogalom keletkezett. Ezekből szedtünk össze néhányat.

Csí (chí, kí)

Ezt a szót az ezotéria és a távol-keleti természetgyógyászat egyaránt használja. Láthatatlanul áramló életenergia, amely sokféle módon tud megnyilvánulni az emberi létben. Ez az energiaáramlás határozza meg az egészségünket, az erőnlétünket, az érzelmeinket, a kommunikációnkat, a szexualitásunkat. A keleti filozófiákban a fizikai test és a szellem hat az energiára: ha fáj valamink, gyengébbnek érezzük magunkat, és ha egy cselekvést örömmel végzünk, az energiánk megsokszorozódik.
A csí szabályozására alkalmas eszközök például szellemi útként jóga, a természetgyógyászati módszerek közül az akupunktúra, a bioenergetikai és más kezelések. A térrendezés művészete, a feng shui szintén alkalmas a csí irányának szabályozására. Életszemléletünk megváltoztatásával, pozitív beállítottsággal a szellem felől magunk is növelhetjük az energiaszintünket.

Duálpár

A „duálpár” a New Age kultúra kifejezése arra, hogy mindenkinek létezik egy lélektársa, akivel azonos energiaforrásból származik és metafizikai értelemben egységet alkot. A valóságban ritkán találkozunk lélekpárunkkal. Feltevések szerint a duálpárok a távolból is kiegészíthetik egymást egy magasabb szintű tudati szférában egyesülve. A férfi-nő egység kettéválásának majd újra egymásra találásának története ősidők óta létezik.
Egyes ezoterikusok szerint egyszerre több duálpárunk is lehet, nem feltétlenül testi formában. Egy másik elképzelés arról szól, hogy a két fél két különálló lélek, de annyira hasonlóak, hogy az energiaterük egymáshoz vonzza őket. Bármelyik elmélet is igaz, tapasztalatok bizonyítják, hogy duálpárok valóban léteznek, és valószínű, hogy a földi lét során egymásra találnak.

Hasonmás

A hasonmás vagy alakmás a klasszikus pszichológiában egy élő személynek a hallucinációs állapotban látni vélt második alakja. A parapszichológiában valódi megkettőződést jelent, amikor valaki ‒ anyagi vagy nem anyagi formában, spontánul vagy szándékosan – egyszerre két helyen is lehet. Sokan úgy tartják, hogy a világon mindenkinek van egy hasonmása, aki nem az ikerpárja, akivel semmilyen kapcsolata sincs, mégis ugyanúgy néz ki, mint ő.
Ez alapján jött létre egy kanadai fotóművész, François Brunelle zseniális projektje is: vadidegen embereket fotózott együtt, akik megdöbbentően hasonlítanak egymásra. Brunelle 12 évig kutatta a megfelelő alanyokat, végül 200 döbbenetesen hasonló párt sikerült lefotóznia.

Fénylény

A fénylények a halálközeli állapotban jelennek meg. A halál közelébe jutott emberek többsége utólag különleges élményekről számol be: testelhagyásról, addigi életük filmszerű lepergéséről, találkozásról fénylényekkel és elhunyt rokonokkal.
A fénylény észlelése jellegzetes elem: a túlélőket egy soha nem tapasztalt, tiszta szeretetet sugárzó, megértő és elfogadó fénylény fogadja élet és halál határán. Egyes feltevések szerint a fénylények az életben is szellemi vezetőink, akik a mindennapokban bölcsességükkel segítenek minket.

Jóga

A jóga régóta létezik, de még soha ennyi gyakorlója nem volt, mint ma. Maga a szó szanszkrit eredetű, a judzs szóból származik, amelynek jelentése: összekötni. Olyan fogalmakkal hozható kapcsolatba, mint összekötés, egyesülés, transz, fegyelmezés. A jóga gyakorlatrendszerével, fizikai és szellemi erőfeszítésekkel testünknek tökéletes uraivá válva, természetfeletti képességekre tehetünk szert.
A testi-lelki harmónia elérésének eszközei a különféle légzési és testtartási gyakorlatok. Magas szintű művelői természetfeletti megnyilvánulásokra képesek. Például van, aki a levegőbe emelkedik és lebeg, vagy megfelelő előkészület után, testi funkciói lelassításával több napra eltemeti magát, illetve különböző sérüléseket vérzés és maradandó károsodás nélkül él meg.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást