Ne moss fogat közvetlenül miután a következő ételeket etted

Ne moss fogat közvetlenül miután a következő ételeket etted

Címlap / Életmód / Egészség / Ne moss fogat közvetlenül miután a következő ételeket etted

Mindannyian egészséges fogakra vágyunk, amelyek megtartásához természetesen a fogmosás is elengedhetetlen. Ha pedig a jó fogmosási szokásokról van szó, akkor nem csak az a fontos, hogyan, hanem az is, hogy mikor mosunk fogat. Gondolkoztál már azon, hogy mikor van a megfelelő idő a fogmosásra? Vannak, akik úgy gondolják, hogy közvetlenül az étkezés utáni fogmosás a helyes döntés. Bizonyos ételek esetében azonban jobb, ha nem közvetlenül az elfogyasztásuk után mosunk fogat.

Mi történik, ha étel marad a fogaid között?

Amikor eszünk, plakk képződik a fogainkon, ami baktériumokat tartalmaz. Miután cukrot tartalmazó ételeket fogyasztunk, ez a baktérium savakat termel, amelyek étkezés után legalább húsz percig intenzíven jelen vannak a fogzománcon. Ha pedig nem fogsz egy fogkefét, és szabadulsz meg rendszeresen ettől a lepedéktől, a keletkező sav lebontja a zománcot, ami üregeket eredményez. Az el nem távolított lepedék fogkővé keményedhet, ami gyulladást okozhat, és ha nem kezelik, különféle fogínybetegségeket okozhat.

Miért ne moss mégis minden esetben fogat evés után?

A közvetlenül az étkezés után történő fogmosás néha hatással lehet a fogzománcra. Valójában, ha citromsavat tartalmazó ételeket, például narancsot, grépfrútot, citromot vagy más savas alapanyagokat tartalmazó ételeket fogyasztottál, a túl korai fogmosás káros lehet a fogaidra nézve.

Ennek oka, hogy a savas ételek gyengítik a fogzománcot, ami hosszú távon annak mondhatni a teljes eltűnését okozhatja.

Ha tehát úgy érzed, hogy fogat kell mosnod evés vagy ivás után, az a legbiztosabb, ha legalább 60 percet vársz. Ez lehetőséget ad a szájüregben jelen lévő nyálnak, hogy természetes módon eltávolítsa az élelmiszer-részecskéket. Így végül a szád pH-értéke újra megfelelő lehet. Ebben az egy órában pedig a legjobb, ha ragaszkodunk az ivóvíz kortyolgatásához, vagy maximum elrágunk egy cukormentes rágógumit.

Mindful Media/istockphoto.com

Lefekvés előttig is várhatsz a fogmosással?

Az optimális az, hogy az utolsó étkezésed lefekvés előtt minimum egy órával történik, és mielőtt elaludnál, mosol fogat. Ez nagyon fontos, hiszen ha fogmosás nélkül alszol el, lehetővé teszed a lepedék felhalmozódását, ami megtámadja a fogzománcot, irritálja a fogínyt. Később megkeményedik a fogakon és a fogak között, valamint az ínyvonalnál. Tehát akár egy órával a vacsora után, akár később, de lefekvés előtt mosol fogat, az alaposságról se feledkezz meg. Precízen tisztítsd meg az ínyvonalat és a fogak minden elérhető felületét.

Ott van persze az a fogorvosi körökben különösen elterjedt bölcsesség, hogy naponta kétszer kell fogat mosni. De mi a másik időpont? Nos, a legtöbb fogorvos egyetért abban, hogy a lefekvés előtti idő mellett a reggeli elfogyasztása utáni fogmosás. Vagyis bár jóleső frissességet biztosíthat, ha már reggeli előtt mosol fogat, ha azt szeretnéd, hogy a fogaid tovább tiszták maradjanak, akkor a reggeli utánra időzítsd a fogmosást.

Mi a tanulság?

A fogmosás elsődleges célja az, hogy megakadályozza, hogy az élelmiszer-részecskék savtámadást okozzanak. Ennek pedig a legjobb módja annak biztosítása, hogy a fogak a reggeli étkezést követően és egy éjszakán át is lepedékmentesek maradjanak. Ha reggel nincs egy órád, hogy várja a fogmosással, akkor érdemes olyan élelmiszereket választanod reggelire, amelyek nem savasak, de legalább néhány percet ebben az esetben is várj. Ugyanakkor azt se feledd, hogy ha minden ajánlást betartasz, akkor is legalább évente egyszer érdemes felkeresned a fogorvosodat, hogy ellenőrizze, valóban minden rendben van-e a fogaiddal.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!