Arc / Stílus

A fogkrém elmulasztja a pattanásodat? 3 mítosz és 3 igazság a pattanásokkal kapcsolatban

A fogkrém elmulasztja a pattanásodat? 3 mítosz és 3 igazság a pattanásokkal kapcsolatban

Annyi praktikát ismerünk a pattanások kezelésére, hogy ha mind működne, már mindenkinek teljesen tiszta, puklimentes arcbőre lenne – de ez eddig furcsamód nem következett be, úgyhogy érdemes elgondolkodni, mennyire is bízunk meg ezekben a trükkökben. Persze vannak olyan házi tippek, amelyek tényleg működnek – összegyűjtöttünk közülük, és a legdurvább téves információk közül is hármat.

Ami teljesen kamu:

1. Ha pattanásosodsz, ne egyél csokit!

Azt érdemes tisztázni, hogy szoros összefüggés van a pattanásos arcbőr és az elfogyasztott ételek és italok között. Hiába kensz több tízezres krémeket az arcodra, ha közben rosszul eszel, nagy az esélye, hogy megjelennek a pattanások. Ennek ellenére az örök jó tanács, miszerint a pattanásos bőrűek hagyják el a csokoládét, teljesen alaptalan – legalább is nem mindegy, hogy milyen csokit eszel.

A tejtermékkel és a cukorral van ugyanis baj, ezek okozhatják a puklikat, úgyhogy ha étcsokoládét választasz, nagy az esély rá, hogy nem fog tönkremenni benne az arcbőröd.

2. A smink ront a pattanásos arcbőrön

Ez a kijelentés teljes mértékben megállná a helyét, ha húsz évvel ezelőtt lennénk, és az akkori, még mindig kicsit gyerekcipőben járó sminkiparról beszélnénk. Ma azonban már az átlagos fogyasztó átlagos pénztárcájához mérten is lehet olyan termékeket kapni, amelyek minőségiek, és nem fogják eltömíteni a pórusokat.

A lényeg az, hogy ne az alsó polcról válassz magadnak alapozót és korrektort, és mindig a saját bőrtípusodnak megfelelőt vásárolj.

3. A napsütés jót tesz a pattanásoknak

Bár kis mennyiségben tényleg segíthet a szervezetben található gyulladást csökkenteni, a napsugárzás hosszú távon többet árt, mint használ. Lebontja ugyanis a bőrben található kollagént, ami azt jelenti, hogy a pórusaid körülötti bőr is megereszkedik, és  nagyobb eséllyel dugulnak el megint a szennyeződéstől.

belconock/depositphotos.com

És ami igaz:

1. A fogkrém segít a pattanásokon

Nem kell csodát várni, de a fogkrémekben gyulladáscsökkentő triklozán, valamint a bőr kiszáradását elősegítő szódabikarbóna, hidrogén-peroxid és alkohol is lehet. Azoknak viszont, akiknek száraz a bőrük, a fogkrémet sem ajánljuk, és nem is érdemes csak erre hagyatkozni, ugyanis nem bombabiztos megoldás.

2. Nem kell túlmosni az arcodat

Sokan hiszik, hogy a pattanásos bőr a nem megfelelő higiénia eredménye, pedig nagyon ritka az, amikor ez a helyzet. Általában egy teljesen más ok van a dolog mögött, és egyáltalán nem segít, ha túl sokat mosod a bőröd túl erős anyagokkal, ugyanis ezzel megfosztod a saját védelmi rétegétől, ami még több pattanást eredményez.

Ha este megfelelően tisztítottad az arcodat, és nem koszos a párnád, akkor reggel egy kis hideg víz, vagy micellás víz bőven elegendő.

3. A fogamzásgátló segít a pattanásos bőrön

Ha a pattanások hormoni eredetűek, akkor könnyen lehet, hogy a hormonokat rendbe szedő fogamzásgátló tabletta segít a helyzeten. Sok orvos azért írja fel a nagyon pattanásos tinédzser lányoknak a gyógyszert, mert ezzel tisztább lesz a bőrük.

Arról már lehet vitatkozni, hogy mennyire jó ötlet beleszólni a természetes hormonháztartásába valakinek azért, mert csúnya a bőre, de egy biztos: az esetek jó részében a tabletta segít a nagy, gyulladt puklik megszüntetésében.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást