Életmód / Táplálkozás

5+1 fogfehérítő étel, aminek tényleg azonnali hatása van

5+1 fogfehérítő étel, aminek tényleg azonnali hatása van

Azt már tudjuk, hogy a vörösbor, a kávé, de még a tea is elszínezheti a fogaidat, a dohányzásról már nem is beszélve. De az ételek nem csak sárgává, fehérebbé is tehetik a mosolyodat, csak meg kell válogatni, mi kerül a tányérodra. Következzen néhány finomság, amitől ragyogóbbak lehetnek a fogaid.

Dió és mogyoró

Télen egyébként is szezonjuk van, de nem csak ezért érdemes kemény magokat ropogtatni, hanem azért is, mert a csonthéjasok rágcsálása segít megszabadítani a fogakat a lerakódásoktól, plakkoktól, amik az elszíneződést is okozhatják – állítja állítja dr. Matthew Messina, az Amerikai Fogorvosok Egyesületének szóvivője.

Dobj néhány mogyorót az uzsonnádba, mert nemcsak a fogaid lehetnek szebbek tőle, de a magnézium a közérzetedre is jó hatással van, ráadásul a csonthéjasok még a szívedet is megvédik.

Alma

A ropogós, kicsit keményebb almákat keresd, mert ami ropog a fogad alatt, ahogyan az a dalban is megvan írva, az a fogaidnak és az ínyednek is jót tesz.

Az alma egyrészt enyhe savasságának köszönhetően tisztítja a fogakat – ezért is mondják, hogy alma fogyasztása után fél óráig ne moss még fogat, nehogy kárt tegyél az átmenetileg érzékenyebbé vált fogzománcban.

Másrészt a magas víztartalmának köszönhetően, amit a rostok tárolnak, rágás közben az almafalatok úgy súrolják át a fogadat, akár egy autómosó.

Brokkoli

Lehet, hogy elsőre meglepőnek hangzik, de néhány falat nyers brokkoli akár a fogmosást is kiválthatja, ha éppen olyan helyen vagy napközben, ahol nincs lehetőséged megmosni a fogadat.

Dr. Messina szerint a brokkoli nem ragad a fogaid közé, mint például a bogyós gyümölcsök, a kis virágok mégis átsúrolják a fogak felületét, így az elrágcsálásuk természetes fogkefeként funkcionálhat.

Azét a valódi fogmosást persze semmiképpen se hagyd el, de ha fehérebb fogakat szeretnél, néha rágj el evés után egy-két falat káliumban és rostban gazdag brokkolit is.

Víz

Még egy indok – ha eddig nem lett volna elég – hogy vizet igyál!

A megfelelő folyadékfogyasztásnak ugyanis a fogak védelmében és szépségében is nagy szerepe van.

Az egyesület ugyan figyelmeztet arra, hogy a túlzott szénsavas víz fogyasztás kárt tehet a zománcban, a mentes ásványvíz fogyasztása azonban kifejezetten jótékony hatással van a fogakra, és nem csak azért, mert megvédi a szájat és az ínyt a kiszáradástól.

A szóvivő azt tanácsolja, hogy minden pohár bor elfogyasztása, vagy sötét ételek evése közben igyál meg egy pohár vizet is, hogy a fogaidat biztosan ne színezzék be a pigmentek.

Narancs

Mint minden citrusféle, a narancs is savas, ezért az almához hasonlóan segít fehéríteni a fogaidat.

Ugyanakkor a szóvivő arra is figyelmeztet, hogy a narancs színe sokkal erősebb, mint például az alma fehér húsáé, ráadásul a savasság a gyomrodra is hatással lesz, ezért arra semmiképpen sem biztatnánk, hogy literszámra döntsd magadba a narancslevet a világosabb mosoly érdekében.

Naponta azonban egy-egy pohár friss narancslé, vagy egy-egy narancs segíthet abban, hogy pótold a C-vitamin szükségleteidet, és még a szép fogakért is tegyél valamit.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást