Kóstoltál már fermentált italokat? @kombuchaslany Czibolya Detti elárulja, miért olyan fantasztikusak

Kóstoltál már fermentált italokat? @kombuchaslany Czibolya Detti elárulja, miért olyan fantasztikusak

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Kóstoltál már fermentált italokat? @kombuchaslany Czibolya Detti elárulja, miért olyan fantasztikusak

Napjainkban gyakran hallhatjuk, hogy a fermentált élelmiszereknek számos jótékony hatása van a szervezetünkre nézve, sokan a többségüket mégsem ismerik vagy maximum ritkán fogyasztanak belőlük. Ami az italokat illeti, kóstoltál már például kombuchát?

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

@kombuchaslany Czibolya Detti régóta jól ismeri a rejtelmeit, sőt workshopjain másokat is szívesen bevezet a kombuchakészítés világába, most pedig nekünk is elárulta, szerinte miért érdemes egy egészséges életmód részeként ezeknek az italoknak is helyet adnunk az étrendünkben, és az ő inspiráló történetéről is sok izgalmas részletet elárult.

Hogyan ismerkedtél meg annak idején a fermentált élelmiszerek világával?

A fermentálás mindig jelen volt az életünkben. Kertes házban nőttem fel, ahol a szüleim rendszeresen tettek el zöldségeket és gyümölcsöket télire. Gyerekkorom első „boszorkánykodása” a szénsavas rózsavíz volt, amit a kertünk végében álló kis sufniban készítettem. Ugyan akkoriban még nem értettem ezeket a folyamatokat, de hatalmas örömmel töltött el a kísérletezés.

Minek a hatására döntöttél úgy, hogy te magad is szeretnél jobban elmerülni az elkészítésük rejtelmeiben?

A kombuchával a húszas éveim elején találkoztam, egy baráti társaság révén, akik igazi művészlelkek voltak. Egy kis zsúfolt lakásban éltek, tele festményekkel, szép anyagokkal, elburjánzott növényekkel – nagyon hangulatos volt. Első találkozásunkkor belenyomtak egy fesztiválos poharat a kezembe, aminek nagyon csípős, szúrós szaga volt. Ez volt az első találkozásom a kombuchával. 

A kombucha nem csak egy fermentált ital volt számunkra, hanem egy közösségi élmény. Együtt sütöttünk, főztünk, a kertben megterítettünk, és minden étkezéshez társult a kombucha. Gyümölcsöket vagy szörpöt tettünk bele, esetleg szódával hígítottuk, ha túlerjedt. 

Nem sokkal később, a COVID időszaka alatt megszűntek a baráti összejövetelek, kaptam egy kis kultúrát búcsúzóul, és míg más a kovászolás művészetében, én addig a fermentálásban, főleg a kombucházásban merültem el. 

Bár akkoriban kevés könyvet ismertem a témában, az alapokat ebből az időszakból tanultam meg, amiket később a szakirodalommal is megerősítettem. Azóta is folyamatosan mélyítem a tudásomat. A kombucha készítése elválaszthatatlan része lett az életemnek.

Miért lehet olyan előnyös kifejezetten kombuchát, és egy másik szintén népszerű fermentált italt, vizikefírt fogyasztani?

Fontos előre leszegeznem, hogy sem orvos, sem dietetikus nem vagyok, ezért a tapasztalataim személyes jellegűek. A kombucha, a vizikefír és a többi fermentált ital nem csodaszerek, viszont számos módon támogathatják a szervezetünk működését. Ugyanekkor ezek hatásai csak egy részei a nagyobb egésznek. A változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres mozgás, valamint a mentális egészségünkre való odafigyelés mind alapvető tényezők. 

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!