Kóstoltál már fermentált italokat? @kombuchaslany Czibolya Detti elárulja, miért olyan fantasztikusak

Kóstoltál már fermentált italokat? @kombuchaslany Czibolya Detti elárulja, miért olyan fantasztikusak

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Kóstoltál már fermentált italokat? @kombuchaslany Czibolya Detti elárulja, miért olyan fantasztikusak

Napjainkban gyakran hallhatjuk, hogy a fermentált élelmiszereknek számos jótékony hatása van a szervezetünkre nézve, sokan a többségüket mégsem ismerik vagy maximum ritkán fogyasztanak belőlük. Ami az italokat illeti, kóstoltál már például kombuchát?

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Minek a hatására döntöttél úgy, hogy te magad is szeretnél jobban elmerülni az elkészítésük rejtelmeiben?

A kombuchával a húszas éveim elején találkoztam, egy baráti társaság révén, akik igazi művészlelkek voltak. Egy kis zsúfolt lakásban éltek, tele festményekkel, szép anyagokkal, elburjánzott növényekkel – nagyon hangulatos volt. Első találkozásunkkor belenyomtak egy fesztiválos poharat a kezembe, aminek nagyon csípős, szúrós szaga volt. Ez volt az első találkozásom a kombuchával. 

A kombucha nem csak egy fermentált ital volt számunkra, hanem egy közösségi élmény. Együtt sütöttünk, főztünk, a kertben megterítettünk, és minden étkezéshez társult a kombucha. Gyümölcsöket vagy szörpöt tettünk bele, esetleg szódával hígítottuk, ha túlerjedt. 

Nem sokkal később, a COVID időszaka alatt megszűntek a baráti összejövetelek, kaptam egy kis kultúrát búcsúzóul, és míg más a kovászolás művészetében, én addig a fermentálásban, főleg a kombucházásban merültem el. 

Bár akkoriban kevés könyvet ismertem a témában, az alapokat ebből az időszakból tanultam meg, amiket később a szakirodalommal is megerősítettem. Azóta is folyamatosan mélyítem a tudásomat. A kombucha készítése elválaszthatatlan része lett az életemnek.

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7

A cikk folytatódik, lapozz!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!