Ez a férfiszokás idegesíti legjobban a nőket

Ez a férfiszokás idegesíti legjobban a nőket

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ez a férfiszokás idegesíti legjobban a nőket

A hős, segítő férfiak

Egy férfi ahol tud, segít, egy férfi mindig naprakész, egy férfinak képben kell lennie az aktuális kérdésekben, és persze igazi technikai zseniként kell helyt állnia, mikor papírt kell cserélni az irodai fénymásolóban.

Most tekintsünk el attól, hogy már eleve problémás, ha valakinek születésénél fogva leosztanak egy szerepet, és nézzük, mi lett a nagy segítőkészségből: megszületett a mansplaining, a szokás, aminek a nevét lehet, hogy nem hallottad még, de a nyakunkat tesszük rá, hogy találkoztál már vele.

A kifejezés az angol man (férfi) és explaining (magyarázni, megmagyarázni) szavakból jön, és pontosan az, aminek hangzik. Amikor egy férfi elkezd valami teljesen nyilvánvaló dolgot megmagyarázni, mert feltételezi, hogy nőként nem tudod. És mielőtt valaki kommentben elkezdené megmagyarázni, hogy nem minden férfi ilyen, gyorsan hozzátesszük, hogy még szerencse, és hogy igen, tudjuk. De éppen elegen vannak ahhoz, hogy mindannyiunknak kijusson az élményből.

A médiától a hétköznapokig

A mansplaining mindenhol jelen van, elég csak például a teleshop műsorokra gondolni, ahol biztos, hogy egy férfi magyarázza el az ámuldozó háziasszonynak, hogy miért fogja megkönnyíteni a munkát, amit ő, a háziasszony, minden nap csinál, ez a titánium pengés gyümölcscentrifuga, ami egyébként a betont is ledarálja.

De az internet is tele van sztorikkal kollégákkal, akik naponta mutatják meg a női munkatársuknak, hogy hogyan kell aláírást csatolni az emailjükhöz (és nem, nem azért, mert bárki is megkérte őket, hogy mutassák meg), vagy éppen olyan férfiakkal, akik ahelyett, hogy normális, felnőtt ember módjára vennének részt egy beszélgetésben, elkezdenek megmagyarázni dolgokat a beszélgetőpartnerüknek, azt feltételezve, hogy ő nem olvassa a híreket, esetleg a témától teljesen eltérve kezdenek magyarázatba. Tehát te például felveted, hogy paradicsomsalátát ettél ebédre, mire a melletted álló férfi, ahelyett, hogy azt mondaná, egészségedre, készségesen előadásba kezd arról, hogy a paradicsom nem is zöldség, hanem gyümölcs. Csak ha esetleg érdekelt volna a kérdés.

Az én személyes kedvencem mégis a kommentcsata a Twitteren, ahol egy Katie Mack nevű felhasználó megosztott egy klímaváltozásról szóló cikket, mire egy Gary nevű pasi kioktatta arról, hogy a globális felmelegedés csak egy nagy kamu, és érdemes lenne valami tudományt magába szippantania, mielőtt butaságokat oszt meg. Katie erre nemes egyszerűséggel annyit válaszolt, hogy már van egy doktorija asztrofizikából, és úgy érzi, hogy ha ezen a ponton ennél többet tenne azért, hogy megoszthasson egy cikket, az úgy tűnhetne, mintha kissé túltolná a dolgot.

De miért csinálják ezt?

A nagy kérdés persze az marad, hogy miért érzi sok férfi úgy, hogy nekik aztán feltétlenül mindent meg kell magyarázni egy nőnek, akkor is, ha ő is látott már nyomtatott könyvet, be tudja kapcsolni a rádiót, ne adj’ Isten még kvalifikáltabb is a témában, mint a másik fél.

Jó kérdés, és bár a választ nem tudjuk – és így nem is szeretnénk elkezdeni megmagyarázni – arra tippelünk, hogy talán, de csak talán, ha nem arra nevelnénk a fiainkat, hogy nekik mindig, mindenkinél, minden körülmények között okosabbnak kell lenniük, és ultra gáz, ha gyengének mutatkoznak, a mansplaining jelenség gyakorisága is csökkenne.

Nota bene: ugyanitt megtaníthatnánk a lányainknak is, hogy ha legközelebb valaki lekezelően beszél velük, akkor nyugodtan szóljanak neki, hogy nem most jöttek le a falvédőről. És ha valaki azt mondja nekik, hogy a fiúk megijednek az okos lányoktól, akkor annak szinte biztos, hogy nem túl sok a sütnivalója.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • Antifeminaci
    2021.12.12., 17:05

    “Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”

    Válasz

Írj egy hozzászólást