4 dolog, amiben egy férfi megváltozik amint apává válik

4 dolog, amiben egy férfi megváltozik amint apává válik

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 4 dolog, amiben egy férfi megváltozik amint apává válik

Erősebb és magabiztosabb lesz

Kellett egy kis idő (valójában jó pár hónap), mire úgy éreztem, felnőttem az anyasághoz és nemhogy elgyengített, valójában megerősített ez az új élethelyzet. Sokszor téma volt itthon ez az érzés és láttam, hogy a férjem is hasonlóan éli meg ezt az egészet. Sokan abban a tévedésben élnek, hogy a nőknél az anyaság mindig ösztönszerűen működik és mindig tudják mit kell tenniük, reagálniuk. Ez nincs így!

Sokszor valóban súgnak a megérzések, de sok tanulás kellett ahhoz, hogy magabiztosabbá váljak. A félelmek és a kételyek idővel háttérbe szorulnak és bár újak veszik át a helyüket, a feladatok megoldásával mindannyian magabiztosabbak és erősebbek leszünk. Szülőként mindig van és lesz is min aggódni, de ahogy nőnek a gyermekek, úgy válnak az apák is szemmel láthatóan magabiztosabb apává.

Jobban bánik a gyermekekkel

Azt vettem észre az ismerősök körében is, hogy az apák többsége az újszülöttekkel nem igazán tud mit kezdeni. Egyszerűen nem látják értelmét a gügyögésnek, babusgatásnak és nehezen tudnak lemenni egy baba „szintjére”.

A férfiaknak nagyon lényeges a visszaigazolás. Bár egyértelműen elolvadnak a mosolygó arcocskák láttán, a későbbiek során megmutatkozik, mennyire másként bánnak ők a gyermekekkel, mint az anyák.

Ahogyan elindulnak a kis tipegők és elkezdődik a fecsegés, egyértelműek lesznek a válaszreakciók, úgy válnak az apák is hirtelen igazi gyereksuttogóvá.

Ez pedig nem csak a saját gyermekükre lesz igaz. Másként bánnak a környezetükben élő csemetékkel is, magabiztosabban szólnak hozzájuk, már tudják, mihez kezdjenek velük. És mivel azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a férfiak valójában sosem nőnek fel teljesen, egyértelműen könnyen megtalálják a közös nevezőt a kicsikkel.

MaxRiesgo/istockphoto.com

Érzékenyebbé válik

A legtöbb férfiról nem feltételezzük, mennyire érzékeny lelkűek: ez az én kislányom édesapjára különösen igaz. Első ránézésre senkinek sem jutna eszébe, hogy pont úgy megkönnyezi a megható zenéket, filmeket, mint én, aki képes vagyok a meséken is pityeregni. Korábban is érzékenynek gondoltam magamat, de ez iszonyatos módon felerősödött, mióta anya lettem. Ez az esetemben messze nem abban nyilvánul meg, hogy csorbult az önbizalmam, éppen ellenkezőleg. Viszont képtelen vagyok olyan filmeket megnézni, könyveket elolvasni, amik korábban nem jelentettek problémát. Ezt észre lehet venni a férfiakon is: ők is sokkal gyorsabban elérzékenyülnek.

Bizonyos eseményekkel, élményekkel kapcsolatosan gyökeres fordulatot vesz a hozzáállásuk. Természetesen abszolút egyénfüggő, ki milyen téren változik meg, hogyan mutatkozik meg rajta az érzékennyé válás. Vannak, akik hozzánk hasonlóan még gyorsabban meghatódnak, mások jobban ráhangolódnak az érzelmi frekvenciákra. Megint mások sokkal meggondoltabbá, tudatosabbá válnak, ahogy apák lesznek.

Más szemmel tekint a nőjére

Sosem szültem volna olyan férfinak gyereket, aki bármilyen szinten lebecsül engem, vagy a képességeimet. Ezért aztán különösen jó érzés, hogy egy ilyen pozitív közegben is gyakran kapok megerősítő visszacsatolást az anyaszerepemmel kapcsolatosan. Amikor már átestünk az első, tényleg nehéz és véget nem érő hónapokon, gyakran beszélgettünk a közelmúltról. Sokszor szóba került, hogy „egy férfi ezt biztosan nem bírná” (és ezt nem én állítottam), de persze tudom, hogy nincs így.

Ha muszáj lenne, akkor a férfiak is át tudnák venni az anyák szerepét. Ugyan sok kapcsolat megy tönkre a családalapítás után, ezeknek a szerelmeknek nem a gyermek érkezése vet véget. Tény, hogy mindent felforgat az utód érkezése és meg kell tanulni csapatként dolgozni, de sok esetben nagyon is jól sülnek el a dolgok.

A babák érkezése után a férfiak másként tekintenek gyermekeik anyjára: elmélyül az irántuk érzett szeretetük, tisztelik és elismerik mindennapi erőfeszítéseiket. Amikor a nehéz hónapok után visszatérnek a megszokott női-férfi szerepek, az új érzések rengeteg pluszt fognak vinni a párkapcsolatba.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást